Lukuvinkkejä kevään odotukseen ja pääsiäisen aikaan

Mihin kirjaan seuraavaksi tarttuisi? Nämä suosikkimme sopivat luettavaksi niin kevään vielä hämärinä iltoina kuin pääsiäisen pitkinä vapaapäivinä!

Kevään saapuessa on kiehtovaa syventyä vanhan kansanperinteen tarinoihin. Mikä onkaan kiirastorstaista tuttu kiira ja miksi pääsiäismunat tuo juuri jänis? Uloskin voi lähteä, sillä sulava lumi paljastaa raikkaita retkeilykohteita niin suon villissä luonnossa kuin rautakautisten muinaislinnojen ympäristössä. Kotipuutarhurit taas odottelevat jo malttamattomina kasvu- ja kuopimiskauden alkamista. Pääsiäisenä puolestaan leivotaan lämpimiä perinneherkkuja.

Tutustu alla kevään kirjasuosikkeihimme!

Kanteletar ja opas sen lukemiseen
Niina Hämäläinen (toim.)

Uusi upea painos Kantelettaresta on täydennetty ennen julkaisemattomilla runoilla ja havainnollisella lukijan oppaalla. Ihmiselämän iloa, surua ja rakkautta käsittelevät runot ja laulut hehkuvat kevään kunniaksi jälleen alkuperäisessä kirjoitusasussaan – tämä on se Kanteletar, jonka haluat kirjahyllyysi!

Daalia ja pelakuu – Suomalaisen puutarhan kasvutarina
Teija Alanko

Hedelmäpuita ja hortensioita porvariston puutarhoissa. Porkkanoita ja pioneja siirtolapuutarhojen palstoilla. Tulppaaneja, tiikerililjoja, syreenejä ja alppiruusuja. Kuinka kartanoelämän turhana ylellisyytenä pidettyjen puutarhojen hoidosta tuli jokaisen pihan harrastus? Kaunis ja kiehtova kirja jokaiselle puutarhaharrastajalle!

Jänis maailman myyteissä ja tarinoissa
Marjut Hjelt

Millaisia myyttejä ja tarinoita jäniksestä kerrotaan eri kulttuureissa? Miksi pääsiäismunat tuo nimenomaan jänis ja millaista kevätmytologiaa pitkäkorviin liittyy? Marjut Hjeltin ihastuttava kirja kokoaa yhteen jänistarinoita eri puolilta maailmaa, niin Etelä-Amerikasta kuin Afrikasta ja tietenkään suomalaista jänisperinnettä unohtamatta.

Muinaislinnat ja linnavuoret – Historiallisia retkikohteita
Harri Ahonen

Varhaiskevät on parasta aikaa tutustua Suomen pronssi- ja rautakautisiin muinaislinnoihin, sillä kasvillisuus ei vielä peitä alleen maaston muotoja. Harri Ahosen opas johdattaa retkeilijän tutustumaan rautakauden historiallisesti kiinnostaviin paikkoihin ja niitä ympäröivään luontoon.

Muinaislinnat ja linnavuoret

Retki suolle – Vinkit ja kohteet luontoon lähtijälle
Päivi Mattila & Teemu Saloriutta

Keväällä kannattaa suunnata retkeilemään myös suolle. Lumen sulaessa suon kiehtova luonto herää eloon ja tarjoaa paljon tutkittavaa koko perheelle. Alkukeväästä kukkiva tupasvilla muuttaa monet suot haituvilla peittyneiden puuvillapeltojen kaltaiseksi. Muista ottaa kiikarit mukaan, sillä keväällä suolle saapuvat myös linnut!

Suuri karjalainen piirakkakirja
Pirkko Sallinen-Gimpl

Leivo aitoja karjalaisia herkkuja pääsiäispöytään! Piirakat, sultsinat, supikkaat, pyöröt ja vatruskat ovat hienoja perinneherkkuja, ja tuovat kevään juhlahetkiin ripauksen leivinuunin lämpöä. Pirkko Sallinen-Gimplin kirjan reseptit ovat perimätietona suvuissa kulkeneita ohjeita eri puolilta Karjalaa.

Kansanuskon yöpuoli – Hiidet, maanalaiset ja muut demonit
Pasi Klemettinen

Mellastavatko pitkäperjantain yönä ulkona karu ja kiira? Perinteentutkija Pasi Klemettisen kirja nostaa päivänvaloon suomalaisen perinteen ja kansanuskon pimentoon jääneet olennot, joita pidettiin pahoina, inhottavina tai kammottavina. Tähän synkkään joukkoon lukeutuu niin demoneita, hirviöitä, pelottavia eläimiä ja vaeltavia vainajia.

Millaista on olla kissa?
Helena Telkänranta

Tiedätkö mitä kissan hännän eri asennot merkitsevät? Kissat viestivät jatkuvasti erilaisilla ilmeillä ja eleillä, ja uusin tutkimus on antanut paljon uutta tietoa kissojen käyttäytymisestä. Kun ymmärrämme, mitä kissakaverimme yrittää sanoa, osaamme paremmin tarjota sille mahdollisimman hyvän elämän. Kevät on kissojen aikaa!

Suomalaiset kodinhaltiat
Martti Haavio

Kodinhaltiat olivat osa esivanhempiemme elämää lukemattomien sukupolvien ajan. Kaikille tuttujen kotitonttujen ja saunatonttujen lisäksi pihapiiri oli täynnä mitä erilaisimpia yliluonnollisia olentoja elättikäärmeistä maanhaltioihin. Martti Haavion klassikkoteos Suomalaiset kodinhaltiat ilmestyi ensi kertaa vuonna 1942. Tämän juhlapainoksen uudet jälkisanat on kirjoittanut folkloristiikan dosentti Kaarina Koski.

Suomalaiset kodinhaltiat

Rituaalikirja – Etsijän opas
Reetta Ranta

Kevät on heräämisen ja uudistumisen aikaa, niin luonnolle kuin ihmiselle. Kevätpäiväntasaus, pääsiäinen, Hiisien päivä ja Ukon vakat ovat hyviä hetkiä kiinnittyä vuodenkiertoon ja seurata samalla kevään etenemisen merkkejä. Reetta Rannan tietoiseen läsnäoloon kannustava Rituaalikirja auttaa löytämään voimaa ja merkitystä arkeen ja juhlaan.