Mikä yliluonnollinen paha meitä metsässä vaanii? Uutuuskirja Kansanuskon yöpuoli esittelee yli 70 muinaista kammotusta

Uutuuskirja Kansanuskon yöpuoli nostaa päivänvaloon suomalaisen perinteen ja kansanuskon pimentoon jääneet olennot, joita pidettiin pahoina, inhottavina tai kammottavina. Perinteentutkija Pasi Klemettinen on selvittänyt, miten ja mistä hiidet, manalaiset ja muut myyttiset olennot ovat tulleet pohjoisen havumetsän kansan riesaksi.

Millaisia olentoja ovat karu ja kiira? Onko Suomessa ollut jättiläisiä ja lohikäärmeitä? Kuinka horkasta pääsee eroon? Uutuuskirja Kansanuskon yöpuoli esittelee yli 70 suomalaisen kansanperinteen haltiaa ja hirviötä. Synkkään joukkoon lukeutuu niin demoneita ja hirviöitä kuin eläimiä ja vainajia. Tavallisesti niitä tuli karttaa kuin ruttoa, mutta joskus pahalaisten apuun turvauduttiin.

Monet kirjassa esittelemistäni olennoista ovat yleensä varsin harmittomia, mutta vanhan kansan uskomuksissa niillä on myös pimeä puoli. Esimerkiksi ihmisen parhaaksi ystäväksi ylistetty koira esiintyy useiden kansojen mytologioissa kuoleman valtakunnan portinvartijana, paholaisen koirana tai manalan rakkina.

Osa kirjan otuksista, kuten kalevalainen Iku-Turso, on kuvitteellisia taruolentoja, jotka sijoittuvat myyttiseen tai tuonpuoleiseen maailmaan.

– Niiden ei ole ajateltu voivan toimia aistein havaitussa aineellisessa maailmassa, mutta toisaalta emme voi tietää, miten ihmiset ovat näihinkään muinoin suhtautuneet. Käytännössä todellisuuden raja on sumea ja häilyvä, sillä yksittäiset olennot esiintyvät perinteessä eri rooleissa, tehtävissä ja merkityksissä. Esimerkiksi paholaiseen suhtaudutaan uskomuksellisessa mielessä erittäin vakavasti, mutta se ei estä kertomasta viihdyttäviä satuja, joissa pirua huijataan, Klemettinen kertoo.


FT Pasi Klemettinen on perinteentutkija ja tietokirjailija. Hän on erikoistunut suomalaisen kansanuskon synkempiin sävyihin, piruihin ja muihin pahalaisiin. Edellisessä teoksessaan Karjalan räyhähenget (SKS 2018) Klemettinen pureutui suomalaisten poltergeistien historiaan.


Pasi Klemettinen
Kansanuskon yöpuoli – Hiidet, manalaiset ja muut demonit
ISBN 978-951-858-107-2
SKS Kirjat 2022

Tilaa kirja-aiheinen uutiskirjeemme >>