Tekeekö neuvostotyylinen sensuuri paluuta? Uutuuskirjassaan Sorretut sanat Ville Ropponen ja Ville-Juhani Sutinen matkustavat neuvostokirjailijoiden jäljillä

Sananvapaus tukahtuu Venäjällä ja menneisyyden kipukohdista vaietaan. Kovenevat sortokeinot tuovat muistumia lähihistoriasta. Uutuuskirjassaan Sorretut sanat palkitut kirjailijat Ville Ropponen ja Ville-Juhani Sutinen etsivät uusia näkökulmia Neuvostoliiton kirjalliseen elämään – ja kuolemaan.

Tekeekö Neuvostoliiton tapainen sensuuri paluuta? Miten Neuvostoliitossa sai tai ei saanut kirjoittaa eri aikoina? Onko konformistinen taide aina kehnoa ja vastarinnan taide aina hyvää? Uutuuskirja Sorretut sanat kertoo neuvostokirjallisuudesta ja kirjailijoiden kohtaloista lokakuun vallankumouksesta neuvostoimperiumin romahtamiseen.

Neuvostoliitossa kirjailijat olivat vallanpitäjien armoilla, sopeutumisen, vastahangan ja vainojen vyöhykkeillä. Eilen valtiolta huvilan palkkiokseen saanut kirjailija saattoi huomenna istua vankileirin piikkilangan takana. Kumpi oli kirjailijoilla voimakkaampaa, itseilmaisun tarve vai itsesuojeluvaisto, kysyvät Ville Ropponen ja Ville-Juhani Sutinen.

Neuvostoliiton johtajat olivat sekä kiinnostuneita kirjallisuuden mahdollisuuksista että tietoisia sen vaaroista heti vallankumouksesta lähtien, ja sama jatkui imperiumin viimeisiin päiviin saakka. Vallanpitäjät ymmärsivät hyvin taiteiden arvon massojen manipuloinnissa. Kirjallisuudella oli kuitenkin myös kyky kritisoida valtiota ja kyseenalaistaa sen oikeutus, minkä vuoksi kulttuurin ohjailu oli tärkeää.

Ville Ropponen & Ville-Juhani Sutinen

Sorretut sanat -teosta kirjoittaessaan Ropponen ja Sutinen ehtivät vielä matkustaa Venäjällä melko vapaasti. Nyt kirjan ilmestyessä tilanne on toinen.

– Venäjän helmikuussa 2022 aloittama sota löi leimansa myös Venäjän yhteiskunnalliseen tilanteeseen. Se muutti nopeasti kulttuuri-ilmapiiriä ja vaikutti siten suoraan kirjailijoihin. Jos tätä ennen olikin ollut epäselvää, mihin suuntaan sananvapaustilanne oli menossa, paljasti sota venäläisen yhteiskunnan alttiuden totalitarismiin, Ropponen ja Sutinen sanovat.


Ville Ropponen on tietokirjailija ja esseisti. Hänen tuotantonsa keskittyy entisen Neuvostoliiton maihin, erityisesti Venäjään, kulttuurisiin ja muihin vähemmistöihin. Ville-Juhani Sutinen on kirjailija, kääntäjä ja valokuvaaja. Hän on julkaissut runokokoelmia, esseeteoksia, romaaneja ja tietokirjoja sekä suomentanut runoja, esseitä ja proosaa. Heidän edellinen yhteinen teoksensa Luiden tie huomioitiin Finlandia-ehdokkuudella vuonna 2019.

Ville Ropponen ja Ville-Juhani Sutinen
Sorretut sanat – Vainottujen neuvostokirjailijoiden jäljillä
ISBN 978-951-858-351-9
SKS Kirjat 2022

Tilaa SKS Kirjat -kustantamon uutiskirje >>