Talvi on mahtavaa retkeilyaikaa – Jouni Laaksosen uusi Talviretkeilijän opas tarjoaa parhaat vinkit pakkasella luonnossa liikkumiseen

Jouni Laaksosen uutuuskirja Talviretkeilijän opas kokoaa yhteen vuosikymmenien kokemukseen perustuvat vinkit Suomen talvessa liikkumiseen helpoista päivä- ja perheretkistä vaativiin talvivaelluksiin.

Miten viihtyä talvisessa luonnossa ja tehdä se turvallisesti? Kuinka pukeutua niin, ettei tule hiki eikä vilu? Mitä on huomioitava ruoka- ja juomahuollossa, kun lämpötila on pakkasella? Talvea on Suomessa noin puolet vuodesta, ja se on mahtavaa retkeilyaikaa. Tietokirjailija ja eräopas Jouni Laaksonen haluaa kannustaa nauttimaan Suomen luonnosta ympäri vuoden.

– Talvella ötökät eivät kiusaa, helle ei vie voimia ja liikkua voi kevyesti suksilla. Kesällä pääsemättömät paikat, kuten vetisimmät suot, ovat nyt käden ulottuvilla. Koko kesän ja syksyn piilossa olleet erämaan nisäkkäät muuttuvat näkyviksi, kun niiden yölliset jäljet tallentuvat hangen pintaan retkeilijän tutkittavaksi ja ihailtavaksi, Laaksonen kehuu.

Talviretkeilijän opas kokoaa yhteen toimivimmat käytänteet ja parhaat vinkit suomalaisessa talvessa liikkumiseen vaelluksen suunnittelusta ja ajankohdan valinnasta tulentekoon, yöpymiseen ja ruokailuun. Teos opastaa sekä talvisiin päiväretkiin ja retkiin lasten kanssa että pitempiin vaelluksiin. Mukana on myös pakkauslista viikon talvivaellukselle. Laaksosen ohjeilla nuotio syttyy lumihangenkin keskellä ja telttailu on turvallista myös silloin, kun mittari on miinuksella.

Olen viettänyt talvisessa luonnossa satoja öitä. Paljon olen nukkunut autiotuvissa, usein teltassa, joskus kiintolaavussa, muutaman kerran lumimajoitteessa. Uusin tuttavuus minulle on kankainen kota, jossa on kevyt kamiina. Rinkkaan ne olisivat melko iso paketti, mutta ahkiossa kota ja kamiina kulkevat helposti. Helmikuussa teimme ystäväporukalla viikonloppuretken Elimyssalon luonnonsuojelualueelle. Pystytimme kodan, ja pian kamiina sai sen mukavan lämpöiseksi iltapuuhien ajaksi. Kodan lämmössä muistelin edellistä yöpymistäni Teerisen laavulla. Silloin oli syksyn ja talven taite ja saavuin patikointipäivän päätteeksi iltahämärissä laavulle. Olin keskittynyt polulla pysymiseen, mutta kun sain laavulla tulet sytytettyä ja kipinöitä sinkoili kuusiklapeista, tulin katsoneeksi ylös. Tähtitarha loisti kirkkaampana kuin juuri koskaan, ja uppouduin pitkäksi aikaa ihailemaan äärettömyyttä.

Jouni Laaksonen

Jouni Laaksonen on palkittu kuhmolainen tietokirjailija ja eräopas. Hän on harrastanut luonnossa liikkumista kesät talvet koko ikänsä ja ammatikseen kirjoittanut retkeilystä yli 20 vuotta.

Jouni Laaksonen
Talviretkeilijän opas
ISBN 978-951-858-227-7
SKS Kirjat 2022

Tilaa SKS Kirjat -kustantamon uutiskirje >>