Suomalainen suoluonto on villi ja häkellyttävän monimuotoinen. Vaikka soita on noin kolmannes Suomen maapinta-alasta, Retki suolle on ensimmäinen soihin keskittyvä retkeilykirja 50 vuoteen.
Suomessa soita on enemmän kuin järviä tai tuntureita. Silti suot ovat retkikohteina hieman aliarvostettuja, aivan turhaan. Kirjassaan Retki suolle – Vinkit ja kohteet luontoon lähtijälle kokeneet retkeilijät Päivi Mattila ja Teemu Saloriutta esittelevät 37 eri puolella Suomea sijaitsevaa suokohdetta, joista lähes kaikki sopivat myös lapsiperheille.
Keväällä vetiset suot ovat erinomaisia linturetkikohteita, ja loppukeväästä kukkiva tupasvilla muuttaa monet suot haituvilla peittyneiden puuvillapeltojen kaltaiseksi. Kesän huumaava kukkaloisto tarjoaa koettavaa kaikille aisteille, ja syksy tuo tullessaan niin usvaiset aamut ja kultaiset hillat kuin komeana hehkuvat ruskan värit. Talvella luonnontilaisilla avosoilla on tasaisuutensa ja avoimuutensa ansiosta hyvä hiihtää.
Jos Torronsuon keidassuo onkin jo tuttu, kirjan avulla voi lähteä retkelle Riisitunturin rinnesoille, huikaisevan avaralle Viiankiaavalle ja Ylä-Lapin ikiroutaisille palsasoille. Suomen pisin pitkospuureitti puolestaan löytyy Laihian Levanevalta, ja Hailuodossa voi kohdata erään maamme nuorimmista soista.
Suot ovat maamme villeintä luontoa.
– Soiden hienous retkipaikkoina syntyy niiden villeydestä. Suurilla luonnontilaisilla soilla voi Etelä-Suomessakin katsella hyvin erämaista maisemaa, jossa ei näy mitään ihmisen rakentamaa. Soiden lumoa lisää tieto siitä, että maisema on ikiaikainen: monet suot ovat olleet jokseenkin samanlaisia jo parin tuhannen vuoden ajan.
Erämaavaelluksilla retkeilijät kohtaavat väistämättä myös soita, joilla ei ole pitkospuita. Silloin on tiedettävä, mihin kannattaa astua. Kirja opettaa, miten märilläkin soilla liikutaan turvallisesti ja rennosti.
– Tavoitteenamme on myös suopelkojen poistaminen. Aikaisemmin mekin välttelimme vaikeakulkuisiksi merkittyjä soita järjestelmällisesti, mutta opimme kirjan tekoon liittyvillä retkillä, että myös niillä voi kulkea paljon laajemmin kuin usein kuvitellaan. Päivi käveli tahallaan mahdollisimman upottavissa paikoissa eikä siltikään useimmiten uponnut polvea syvemmälle Huhut joka puolella vaanivista hukuttavista suonsilmäkkeistä ovat siis vahvasti liioiteltuja.
Kirjaa varten on haastateltu Suomen kokeneimpia suolla liikkujia. Tekijöiden ohella omia suoretkimuistojaan teoksessa kertovat kirjailija Juha Hurme, luonnonvalokuvaaja Jorma Luhta, kuvataiteilija Kaija Kiuru ja monet muut. Teemu Saloriutta on ottanut teoksen upeat luontokuvat.
Päivi Mattila on retkeilytoimittaja. Hän on harrastanut retkeilyä etenkin viimeiset 20 vuotta ja toteuttanut useita superpitkiä vaelluksia. Koulutukseltaan Mattila on yhteiskuntatieteiden maisteri ja keruutuotetarkastaja.
Teemu Saloriutta on maanmittausalan insinööri ja valokuvaaja. Hän on aktiivinen retkeily- ja luontoharrastaja, joka viihtyy parhaiten poluttomissa erämaissa. Saloriutan Retki suolle -kirjaan ottamien valokuvien parhaimmistosta on tulossa kiertävä näyttely. Ensimmäisenä näyttely avautuu Pasilan kirjastossa syksyllä 2023.
Päivi Mattila & Teemu Saloriutta
Retki suolle – Vinkit ja kohteet luontoon lähtijälle
ISBN 978-951-858-276-5
SKS Kirjat 2023