Suomalaiset muinaisrunot kertovat esivanhempiemme arjesta, historiasta ja myyteistä

SKS Kirjat -kustantamon julkaisema kansanuskon klassikoiden sarja täydentyy Martti Haavion teoksella Suomalaisen muinaisrunouden maailma. Alun perin vuonna 1935 julkaistu teos ilmestyy nyt jälkisanoin varustettuna juhlapainoksena.

Klassikkoteos Suomalaisen muinaisrunouden maailma ilmestyi ensimmäistä kertaa vuonna 1935. Kansanrunouden- ja mytologiantutkimuksen suurnimi Martti Haavio tutustuttaa lukijan muinaisen runoutemme eri lajeihin sankarilauluista sananlaskuihin ja syntyloitsuista itkuvirsiin. Haavio avaa silmiemme eteen muinaisrunoissa kuvastuvan yhteiskunnan: arkielämän, elinkeinot, yhteiskuntaluokat ja ammatit, sotamyytit ja historian. Uskontotieteen emeritusprofessori Veikko Anttonen on kirjoittanut teokseen uudet jälkisanat nykylukijan iloksi ja avuksi.

Muinaisrunoutemme välittää meille tietoja kalevalaisesta kulttuurista, suomalaisesta sankarikaudesta, josta historia on vaiti.

Martti Haavio

Kulttuurihistoriallisesti merkittävä teos julkaistaan nyt uudelleen osana SKS:n kansanuskon klassikoiden sarjaa. Sarjassa ovat aikaisemmin ilmestyneet muun muassa Uno Harvan Suomalaisten muinaisusko, Julius Krohnin Suomen suvun pakanallinen jumalanpalvelus sekä Martti Haavion Suomalainen mytologia.

Martti Haavio (1899–1973) oli kansanrunouden ja mytologian tutkija. Akateemisen uransa ohella Haavio julkaisi runoja kirjailijanimellä P. Mustapää.

Martti Haavio
Suomalaisen muinaisrunouden maailma
ISBN 978-951-858-479-0
SKS Kirjat 2023