Onko marsu laumaeläin? Miksi undulaatti pörhistää höyheniään? Voiko akvaariokaloja kouluttaa? Juuri ilmestynyt tietokirja Millaista on olla lemmikki? kertoo, mitä tiede nykyään tietää jyrsijöiden, kanien, lintujen, terraarioeläinten, kalojen ja muiden pienten lemmikkien käyttäytymisestä.
Mitä pienten lemmikkieläinten mielessä liikkuu? Mitä ne pystyvät ymmärtämään ja mitä eivät? Helena Telkänrannan uutuuskirja Millaista on olla lemmikki? tarjoaa vastauksia moneen lemmikinomistajia ja tutkijoitakin askarruttaneeseen kysymykseen.
”Jyrsijät, undulaatit, kilpikonnat, akvaariokalat ja monet muut lemmikit ovat pieniä vain ruumiinkooltaan. Sisäisesti jokainen niistä on pieni suuri eläin. Nykyisen tieteellisen tiedon mukaan nämä kaikki eläimet kokevat tunteensa ja tuntemuksensa yhtä voimakkaina kuin isommatkin eläimet”, Telkänranta sanoo.
Jokainen pienlemmikki on samalla pieni suuri eläin.
Kirjassaan Telkänranta osoittaa, miten tuorein tutkimustieto murtaa myyttejä eläinten käyttäytymisestä. Matelijoiden ja kalojen tuntemis- ja oppimiskyky ovat luultua kehittyneempiä, ja kani tai marsu tarvitsee enemmän tilaa ja seuraa kuin usein ajatellaan.
“Pikkulemmikit ovat paljon mielenkiintoisempaa seuraa kuin usein uskotaan. Jos eläimille on järjestetty oikeanlaiset, niiden luontaisia tarpeita vastaavat olosuhteet, niiden käyttäytymisestä tulee yhtä vivahteikasta kuin vaikka koirien ja kissojen.”
Kirjassa käsitellään monia Suomessa suosittuja pieniä lemmikkieläimiä, kuten hamstereita, gerbiilejä, rottia, papukaijoja sekä monia terraarioeläimiä ja akvariokaloja. Koirasta ja kissasta puolestaan kerrotaan omissa vasta ilmestyneissä tietokirjoissaan Millaista on olla koira? ja Millaista on olla kissa? Telkänrannan mukaansatempaavat tietokirjat ovat tärkeää luettavaa lemmikkien omistajille sekä lemmikkiä harkitseville.
Helena Telkänranta on eläinten käyttäytymistieteen tohtori ja palkittu tietokirjailija. Hän on aikaisemmin julkaissut teokset Millaista on olla eläin? (SKS 2015) ja sen jatko-osa Eläin ja ihminen – mikä meitä yhdistää? (SKS 2016). Telkänranta johtaa perustamaansa tutkimus- ja tiedeviestintäyritystä nimeltä Arador Innovations. Se on Suomen ainoa eläinten kokemusmaailman tieteelliseen tietoon erikoistunut tiedeviestintä- ja tutkimusyritys. Aiemmin hän on työskennellyt tutkijana Helsingin yliopistossa ja Bristolin yliopistossa Britanniassa.
Helena Telkänranta
Millaista on olla lemmikki?
ISBN 978-952-222-691-4
SKS Kirjat 2023