Uutuuskirja Millaista on olla kissa? sukeltaa lemmikin kokemusmaailmaan

Onko kissa luonnostaan erakko? Mitä kaikkea se tarvitsee viihtyäkseen? Osaatko tulkita lemmikkisi ilmeitä? Kun ymmärrämme, mitä lemmikkimme yrittää sanoa ja mistä sen käyttäytyminen kumpuaa, osaamme paremmin antaa sille hyvän elämän.

Uutuuskirja Millaista on olla kissa? murtaa monia kissoihin liittyviä myyttejä. Tiedeviestintä- ja tutkimusyritys Arador Innovationsin toimitusjohtaja Helena Telkänranta valottaa eräitä tärkeitä osa-alueita kissojen kokemusmaailmasta, käyttäytymisen syistä ja hyvinvointiin vaikuttavista tekijöistä.

“Kissan hyvinvoinnille on tärkeää, että se pääsee päivittäin vaanimaan ja sieppaamaan jotain pientä, kevyttä ja herkkäliikkeistä”, Telkänranta sanoo. “Tämän käyttäytymistarpeen toteuttamiseen riittävät onneksi omistajan heittämät tai vetämät lelut tai muut pikkutavarat – aitojen eläinten metsästäminen ei ole kissalle välttämätöntä.”

Uusi tieto ohjaa tarkkailemaan kissaa uudella tavalla ja tuottaa oivalluksia. ”Tiedon avulla voi parantaa paitsi kissan hyvinvointia myös omistajan ja kissan sujuvaa arkea”, Telkänranta sanoo. Teos on puhuttelevaa luettavaa jokaiselle kissaihmiselle. Se muun muassa osoittaa, että kissan kiintymys perheenjäseniään kohtaan on syvempää kuin moni on uskonut.

Kissan suosio lemmikkinä perustuu suurelta osin sen ainutlaatuiseen yhdistelmään itsenäisyyttä ja pentumaisuutta. Useimmille kissoille ihmisen jatkuva läsnäolo ei ole toivomuslistalla yhtä korkealla kuin mitä se on useimmille koirille. Kun omistaja sitten on paikalla, monet kissat ovat valmiita syli- ja silittelytuokioihin, jotka nostavat onnellisuushormoni oksitosiinin pitoisuutta molempien osapuolien aivoissa. – – Toisaalta jos omistaja ei tunne eikä ymmärrä kissojen kokemusmaailmaa sekä ele- ja ilmekieltä kovin hyvin, suhde jää etäisemmäksi, oli kissa millainen tahansa. Silloin myös monien käyttäytymisongelmien todennäköisyys lisääntyy.

Helena Telkänranta

Helena Telkänranta on eläinten käyttäytymistieteen tohtori ja palkittu tietokirjailija. Hän on aikaisemmin julkaissut teokset Millaista on olla eläin? (SKS 2015) ja sen jatko-osa Eläin ja ihminen – mikä meitä yhdistää? (SKS 2016). Telkänranta johtaa perustamaansa tutkimus- ja tiedeviestintäyritystä nimeltä Arador Innovations. Se on Suomen ainoa eläinten kokemusmaailman tieteelliseen tietoon erikoistunut tiedeviestintä- ja tutkimusyritys. Aiemmin hän on työskennellyt tutkijana Helsingin yliopistossa ja Bristolin yliopistossa Britanniassa.

Tammikuussa 2023 ilmestyvät myös teokset Millaista on olla koira? ja Millaista on olla lemmikki?

Helena Telkänranta
Millaista on olla kissa?
ISBN 978-952-222-690-7
SKS Kirjat 2023