Näyttelijä Ahti Kuoppalan elämäkerta kertoo veteraaninäyttelijän värikkäistä vaiheista

Näyttelijä Ahti Kuoppala (1930–2023) oli suomalaisen teatterin sekä television ja elokuvan näköalapaikalla vuosikymmenten ajan. Hänet muistetaan erityisesti rooleistaan Simpauttajassa, Koirankynnen leikkaajassa ja Akattomassa miehessä. Pitkän uransa aikana Kuoppala näytteli myös satoja merkittäviä teatterirooleja Tampereella, Kemissä, Porissa ja Jyväskylässä.

Uutuuskirjassa Hojo, hojo! – Näyttelijä Ahti Kuoppala Jari Kurkinen kertaa veteraaninäyttelijän vaiheet uran alusta kohti suurempia rooleja ja valtakunnallista kuuluisuutta. Kirjassa Kuoppala itse muistelee uransa värikkäitä vaiheita, ystäviään, legendaarisia näyttelijöitä ja ohjaajia – sekä taiteilijuutta.

Kuoppala kiinnostui teatterista ja esiintymisestä jo varhain. ”Ensimmäisen kerran hän esiintyi 7-vuotiaana kansakoulun joulujuhlassa: hän oli maanviljelijä, jonka rooliasuun kuuluivat isän kumiteräsaappaat ja olalle nostettu kuokka”, Kurkinen kuvailee. ”Myöhemmin Kuoppalan jonkinlaiseksi tavaramerkiksi TV- ja elokuvatöissä muodostuivatkin niin sanotut maalaiskomediat, joiden juurevina ja sympaattisina hahmoina useimmat katsojat hänet tunnistavat ja muistavat.”

Kuoppala menehtyi helmikuussa 2023 92-vuotiaana. Hän ennätti nähdä elämäkertansa.

Jari Kurkinen
Hojo, hojo! – Näyttelijä Ahti Kuoppala
ISBN 978-951-858-378-6
SKS Kirjat 2022