Daalia ja pelakuu kertoo suomalaisten puutarhojen historiasta

Hedelmäpuita ja hortensioita porvariston puutarhoissa
Porkkanoita ja pioneja siirtolapuutarhojen palstoilla
Tulppaaneja, tiikerililjoja, syreenejä ja alppiruusuja

Kasviarkeologi Teija Alangon upeasti kuvitettu Daalia ja pelakuu kertoo suomalaisen puutarhan historian siirtolapuutarhoista kartanoiden puistoihin. Kuinka turhana kartanoelämän ylellisyytenä pidettyjen puutarhojen hoidosta tuli jokaisen pihan harrastus? Miten syntyivät kaupunkilaisten rakastamat siirtolapuutarhat, ja mitä niissä on eri aikoina kasvatettu? Millaisia olivat Tarvaspään ja muiden kansallisromanttisten taiteilijahuviloiden puutarhat?

Millainen on suomalainen puutarha?

1800- ja 1900-lukujen taitteessa säätyläisillä oli kauniit kukkapuutarhat ja monipuoliset hyötykasvimaat, mutta köyhempi väki kasvatti lähinnä perunaa. Kansaa valistettiin kasvattamaan kauneusaistia kotipihojen kukilla, mutta konkreettisimmin puutarhaviljelyä johdattivat kato- ja sotavuosien puute ja nälkä. Sotien jälkeen kaupungistumisen ja kansallisromantiikan kukoistuksen myötä Suomeen syntyi siirtolapuutarhoita ja puutarhakulttuuri alkoi vaikuttaa kaupunkisuunnitteluun.

Teija Alangon näyttävästi kuvitetusta teoksesta löytyy satoja puutarhakasveja astereista ukonhattuihin. Esimerkiksi suomalaisille tuttu pelargoni eli pelakuu on tuotu Eurooppaan 1700-luvun alussa Etelä-Afrikasta. Suurin osa kasvin lukemattomista risteytyksistä pohjaa neljään luonnonvaraiseen lajiin. Suomessa pelargonit, kuten huonekasvit yleensäkin, saapuivat ensin aateliskartanoihin ja akatemian kasvihuoneisiin, sitten tavallisten talollisten ikkunalaudoille.

Daalia ja pelakuu on kiehtovaa ja kaunista luettavaa sekä puutarhaharrastajalle että kasvien historiasta kiinnostuneelle. Samalla se saa lukijan katsomaan uusin silmin oman pihan tai parvekkeen pioneja, alppiruusuja ja tomaatintaimia.

FT Teija Alanko on hyötykasvien ja puutarhojen historiaan perehtynyt tietokirjailija, kasviarkeologi ja -biologi. Hänen teoksensa Malva ja mulperi (2018) kuvasi varhaisempaa puutarhahistoriaa ja sai Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon.

Teija Alanko
Daalia ja pelakuu – Suomalaisen puutarhan kasvutarina
ISBN 978-951-858-278-9
SKS Kirjat 2022

Tilaa teos verkkokaupastamme >>