Amos Pasternackin muistelmat ovat inhimillinen kuvaus juutalaisperheessä kasvaneen pojan matkasta arvostetuksi lääkäriksi

Pitkän lääketieteellisen uran tehneen Amos Pasternackin Jälkiä ihmisessä -muistelmat kertovat samalla Suomen juutalaisten historiasta.

Lääketieteen ja kirurgian tohtori Amos Pasternack tunnetaan pitkästä urastaan Tampereen yliopiston sisätautiopin professorina. Lapsuuden pelot, sota-ajan pommitukset ja nuorena kunnanlääkärinä kerätyt kokemukset kasvattivat hänestä eettisyyttä korostavan lääkärin, joka työnsä kautta uudisti myös lääkärien koulutusta Suomessa. Nyt julkaistu muistelmateos Jälkiä ihmisessä – Lääkärin muistoja elämästä ja työstä on inhimillisen pohdiskeleva kuvaus Pasternackin elämäntarinasta. Teosta kuvittaa suvun ainutlaatuinen kuva-arkisto.

Pasternack kertoo muistelmissaan avoimesti sekä valoisista että kipeistä muistoistaan. Lukijan kirjassa kohtaama Amos on pommituksia homeiseen kellariin paennut koulupoika, penkkareissa rakastunut lukiolainen, lääketieteestä kiinnostuva nuorimies, onnellinen isä ja uransa huipulla oleva professori. Ujoksi ja ihmisaraksi pessimistiksi tunnustautuva Pasternack kirjoittaa itsekriittisesti myös masennuksen ja kelpaamattomuuden tunteista sekä häpeästä ja vaikeasta suhteestaan alkoholiin ja vanhenemiseen.

Amos Pasternackin muistelmat ovat paitsi lahjakkaan lääkärin elämäntarina, myös ikkuna Suomen juutalaisen vähemmistön tunnemaisemaan. Vuonna 1936 syntynyt Pasternack oli jatkosodan alkaessa viisivuotias, ja sota-ajan pelko oli läsnä myös suvun lasten elämässä. Toisen maailmansodan aikana syntyneet lapsuusmuistot, serkun kanssa median kautta tiiviisti seurattu Adolf Eichmannin oikeudenkäynti ja ensimmäinen matka Israeliin vuonna 1974 olivat Pasternackille merkittäviä kokemuksia, jotka saivat hänet pohtimaan syvällisesti niin omaa identiteettiä kuin pahuuden, syrjinnän ja anteeksiannon teemoja.

Hyvästä muistista voi olla myös haittaa. Lapsi näkee sodan kauheudet ja pelkää. Pommikoneiden jyrinä, pitkät evakkomatkat kauas pohjoiseen pahalle haisevissa ja pimeissä junavaunuissa. Teini-ikäinen käy isän viinakaapilla ja jää kiinni. Aikuinen mies pitää epäonnistuneen luennon, juo juhlissa liikaa ja sammuu. Yön hiljaisina ja pimeinä tunteina näen muistot hyvin todellisina. Herään hikiseen todellisuuteen ja elän uudelleen pelot ja häpeän hetket. Mutta tulevat uniini myös vuosikymmenten aikana koetut ilot ja ohikiitävät onnen hetket: rakastumiset, hellät kosketukset, lasten syntymä ja kasvu. Katselen niitä ja ajattelen, että tässä on kertomus minusta sellaisena kuin itseni muistan.

Amos Pasternack
Jälkiä ihmisessä – Lääkärin muistoja elämästä ja työstä
ISBN 978-951-858-658-9
272 sivua
SKS Kirjat 2024

Tilaa verkkokaupasta >>