Metsien kätkemä -sarjasta tunnetun Reetta Rannan Rituaalikirja kutsuu löytämään yhteyden luontoon ja vuodenkiertoon

Rituaalit auttavat meitä kohtaamaan uutta, luopumaan vanhasta ja keskittymään juuri tähän hetkeen. Metsien kätkemä -tv-sarjasta tunnetun Reetta Rannan Rituaalikirja kutsuu herättämään henkiin unohtuneita perinteitä ja aloittamaan uusia.

Kaipaatko elämääsi merkityksellisyyttä ja juurevuutta? Milloin on aika levätä, aika uudistua tai päästää irti? Esivanhempamme tiesivät rituaalien luovan yhteyden menneisyyteen, tähän hetkeen ja tulevaisuuteen. Laulut, runot ja taiat auttoivat siirtymään elämänvaiheesta toiseen. Tämän taidon moni nykyihminen on unohtanut. Reetta Rannan Rituaalikirja on käsikirja jokaiselle, joka haluaa palauttaa harmonian ja pyhyyden arkeensa. Se on opas itseään etsiville, luonnosta vieraantuneille ja yhteyttä kaipaaville.

Rituaalikirja esittelee toistasataa vuodenkiertoon ja elämän kiertokulkuun liittyvää rituaalia, jotka luovat juurevuutta hektiseen, perinteistä ja luonnosta vieraantuneeseen elämäämme. Teos kutsuu herättämään henkiin unohtuneita perinteitä ja aloittamaan uusia. Kirjan avulla on helppo luoda omia rituaaleja, jotka vahvistavat yhteyttä luontoon, vuodenkiertoon ja omaan sisimpään.

”Rituaalit auttamat meitä myös arvostamaan asioita enemmän. Ne saavat meidät pysähtymään kokemuksen äärelle ja ajattelemaan tietoisesti mitä teemme. Esimerkiksi ruoan siunaaminen on kaunis rituaali, joka auttaa meitä arvostamaan lautasellemme päätyneen ruoan alkuperää. – – Rituaaleja ja riittejä siis tarvitaan, ja ne toimivat myös tässä ajassa, vaikka niiden taikavoimaan ei ’oikeasti’ uskoisi.”

Reetta Ranta (MA) on tarinankertoja, valmentaja sekä ravintola- ja media-alan yrittäjä. Hänen kutsumuksenaan on toimia siltana ikiaikaisen viisauden ja modernin maailman välillä ja auttaa kanssakulkijoitaan löytämään tie takaisin kotiin – siis luontoon. Reetta tunnetaan myös Sauna Sisters -tapahtumista ja Metsien kätkemä -tv-sarjasta, joka yhdistää luontoretkeilyä ja mytologiaa.

Reetan TOP 3 syysrituaalia

1. Tähtitaivaasta haltioituminen

Rakastan niitä ensimmäisiä syksyisiä päiviä, jolloin tähtien tuike alkaa erottua hämärtyvässä illassa. Kun jonain iltana havahdun siihen, että Otava loistaa taas kotimme yllä, sydämeni sykähtää onnesta: on kuin näkisi vanhan ystävän pitkästä aikaa! On myös ihana kääriytyä perheen kanssa makuupussiin pihalle, ottaa lämmintä juomaa termokseen, ja asettua tähtitaivaan alle katselemaan, kun elokuiset tähdenlentonäytökset alkavat Perseidien meteoriparven kiitäessä yötaivaalla.

2. Syksyn alttarin luominen

Syksy on vuodenajoista salaperäisin ja siksi myös syksyinen alttari saa sisältää mystistä symboliikkaa. Itse kaivan esiin esivanhempien ja jo rajan ylittäneiden sukulaisten kuvia tai heille kuuluneita esineitä. Asettelen alttarille syksyn lehtiä ja punaisena hehkuvia pihlajanmarjan oksia. Metsästä löytyneet eläinten luut asettelen lepäämään vihreälle sammalpedille. Kultainen peurapatsas muistuttaa minua voimaeläinteni ja suojahaltijoideni jatkuvasta läsnäolosta.

3. Kekri, kuolleiden päivä, samhain ja halloween

Omassa suomalais-amerikkalaisessa perheessämme yhdistämme iloisesti nämä perinteet: koristelemme pihan kaiverretuilla kurpitsalyhdyillä (Jack-o’-lantern), syömme runsaan sadonkorjuuaterian ja saunomme ystävien kanssa. Haastamme kaikki kyläläiset mukaan, pukeudumme kammottaviin asuihin ja vaellamme ympäri kylää hämärässä keppostelemassa ja karkkeja keräämässä.

Reetta Ranta
Rituaalikirja – Etsijän opas
ISBN 978-951-858-462-2
Nidottu, 324 sivua
SKS Kirjat 2023

Tilaa teos verkkokaupastamme >>