Liisa Väisäsen Salaiset symbolit -kirja on kiehtova matka kulttuuri- ja taidehistorian salaisuuksiin

Salaiset symbolit liittyvät mielessämme usein johonkin okkultistiseen tai pahaan, mutta todellisuus on paljon mielenkiintoisempi. Yhdessä Ella Kannisen kanssa Merkkien salat -televisio-ohjelmaa luotsannut symbolitutkija Liisa Väisänen johdattaa uudessa kirjassaan salaisten symbolien jäljille voodoosta alkemiaan ja kabbalasta vapaamuurareihin.

Symboleilla kommunikoidaan, ja useimmiten kommunikaatio tähtää siihen, että kaikki voivat ymmärtää sanoman. Tällaisia symboleita ovat esimerkiksi aakkoset ja liikennemerkit. Toisinaan on kuitenkin haluttu, että merkkien sanoma jää vain pienen yhteisön tietoisuuteen. Näitäkin merkkejä esiintyy kaikkialla ympärillämme. Millaisilla symboleilla salaseurat ovat kommunikoineet muilta salaa, ja mitä tarot-korttien kuvat merkitsevät? Entä mitä vankilatatuointien on tarkoitus kertoa?

Symbolitutkija Liisa Väisäsen voodoosta alkemiaan ja kabbalasta hieroglyfeihin johdatteleva uutuuskirja Salaiset symbolit on kiehtova visuaalinen matka salaperäiseen kulttuurihistoriaamme. Väisänen raottaa upeasti kuvitetussa teoksessaan symbolien salaisuuksia niin taiteessa ja uskonnollisuudessa kuin salaseurojen rituaaleissa.

”Symbolit ovat mitä mainioin kommunikaation väline. Ne voivat toimia kuin salakieli: kieltä osaamattomilta viesti jää ymmärtämättä. Tieto on valtaa. Salaisina pidetyt symbolit ja niiden merkitykset eivät välttämättä ole täysin erillään muusta maailmasta ja yleisestä symbolien kielestä. Harva meistä keksii kokonaan uutta kieltä. Pikemminkin käytämme hyväksemme jo olemassa olevia kieli- ja merkkijärjestelmiä, joille annamme korkeintaan uusia merkityksiä. Symbolithan toimivat samoin kuin kieli: sanoille voidaan antaa ja sopia uusia merkityksiä. Esimerkiksi alamaailman tatuoinneilla saatetaan kertoa rikollisesta urasta. Silloin kieltä osaava voi lukea toisen kehosta, mihin rikoksiin toinen on syyllistynyt tai missä vankilassa ollut”, Väisänen selittää.

Uudessa kirjassaan Väisänen avaa lukijan silmät havaitsemaan symboleja kaikkialla. Taiteen esoteerisen symboliikan lisäksi koko arkipäivämme on täynnä erilaisia merkkejä ja merkityksiä. Monien kaikille tuttujen symboleiden merkitystä ei välttämättä tule koskaan ajatelleeksi – miksi esimerkiksi hotellien luokituksia kuvataan juuri tähdillä?

Taiteentutkija Liisa Väisänen on erikoistunut symbolien salaisuuksiin. Hän matkusti symbolien jäljillä myös Ella Kannisen kanssa tv-sarjassa Merkkien salat.

Aiemmin ilmestyneessä Symbolien Helsinki -kirjassaan Väisänen johdatti lukijan pääkaupungin jugend-arkkitehtuurin symboliikkaan. Uusi Salaiset symbolit -teos puolestaan on kattava opas symbolien salaperäiseen kulttuurihistoriaan.

Liisa Väisänen
Salaiset symbolit – Avain esoterian maailmaan
ISBN 978-951-858-490-5
Sidottu, 176 sivua
SKS Kirjat 2023

Tilaa teos verkkokaupastamme >>