Ikoniset kansallimaisemamme ovat hienoja retkikohteita – Tuomo Kesäläisen opaskirja vinkkaa parhaat käyntikohteet merellisestä Helsingistä pohjoiseen Utsjokilaaksoon

Tiesitkö, että Suomessa on 27 virallista kansallismaisemaa? Joukossa on kaksi UNESCO:n maailmanperintöluetteloon valittua kohdetta sekä maamme suosituimpia kansallispuistoja. Tuomo Kesäläisen Kansallismaisemat johdattaa patikoimaan Kolin ja Pallastunturin maastoon, melomaan Aurajoen ja Oulangan komeisiin maisemiin ja tutustumaan maamme merkittävimpiin rakennettuihin ympäristöihin mahtavista linnoista sympaattisiin ruukkikyliin.

Suomelle valittiin vuonna 1992 itsenäisyyden 75-vuotisjuhlavuotena 27 kansallismaisemaa, joiden katsottiin ilmentävän maan eri osien edustavimpia luonnon- ja kulttuuripiirteitä. Tuomo Kesäläisen uutuuskirja Kansallismaisemat esittelee nämä ainutlaatuiset suomalaista identiteettiä kuvaavat kohteet.

Opaskirja vie kulkijan esimerkiksi patikoimaan Kolin ja Pallastunturin kansallismaisemissa, melomaan Aurajoen ja Oulangan maisema-alueilla, nauttimaan auto- tai pyöräretkistä kansallismaisemia halkovilla maisemateillä, tutustumaan maamme merkittävimpiin rakennuksiin, kuten mahtaviin Hämeen linnaan, Olavinlinnaan ja Kastelholman linnaan, sekä nauttimaan lumoavan kauniiden luontokohteiden ja näköalapaikkojen rauhasta.

Teos esittelee kansallismaiseman statuksen saaneet maisema-alueet kiehtovina ja houkuttelevina matkakohteina. Vinkkien avulla retkeilijöille ja matkailijoille avautuu mahdollisuus kokea huikeat maisemat kävellen, vaeltaen, pyöräillen, meloen, SUP-lautaillen, koskea laskien tai autoillen. Ikimuistoisia kokemuksia tarjoavat myös lautta-, lossi- ja yhteysalusmatkat, joista pääsee nauttimaan merellisillä maisema-alueilla.

Kansallismaisemien arvon ymmärtää vasta kun ne kokee itse

Nykyisin kansallismaisema-termiä saatetaan puheessa käyttää myös muista, erityisen edustavina koetuista perinne-, kulttuuri-, ja luonnonmaisemista. Sanasta on muodostunut ikään kuin maiseman näyttävyyden synonyymi.

– Kirjassani haluan laajentaa käsitystä kansallismaisemistamme houkuttelemalla retkeilijät ja matkailijat näkemään ainutlaatuisista kotimaan maisemista tunnetut paikat laajempana  kokonaisuutena – matkailualueena, jonka voi kokea erilaisten käyntikohteiden ja aktiviteettien kautta, Kesäläinen sanoo. Paras tapa ymmärtää kansallismaiseman merkitys on käydä kokemassa se itse.

Mitkä ovat Suomen viralliset kansallismaisemat?

Suomessa on 27 kansallismaisemaksi luokiteltua aluetta, jotka kaikki ovat myös erinomaisia kotimaan matkailukohteita. Tuomo Kesäläisen hyvillä vinkeillä ja ideoilla varustettu Kansallismaisemat-opas esittelee ne kaikki.

1 Merellinen Helsinki
2 Porvoonjokilaakso ja Vanha Porvoo
3 Tapiola
4 Snappertuna – Fagervik
5 Pohjan ruukit
6 Aurajokilaakson kulttuurimaisema
7 Saaristomeri
8 Sundin kulttuurimaisema
9 Köyliönjärvi
10 Vanajaveden laakso
11 Rautaveden kulttuurimaisema
12 Tammerkoski
13 Hämeenkyrön kulttuurimaisemat
14 Imatrankoski
15 Olavinlinna ja Pihlajavesi
16 Punkaharju
17 Heinäveden reitti
18 Väisälänmäki
19 Koli
20 Pohjois-Karjalan vaarakylät
21 Kyrönjokivarsi ja eteläpohjalaiset viljelylakeudet
22 Merenkurkun saaristo
23 Hailuoto
24 Oulankajoen luonnon- ja kulttuurimaisemat
25 Aavasaksa ja Tornionjokilaakso
26 Pallastunturit
27 Utsjokilaakso

Tuomo Kesäläinen on naantalilainen tietokirjailija, jonka suosikki kansallismaisemista on Aurajokilaakso. Hänen aiemmat teoksensa esittelevät maamme geologisia kohteita, kuten luolia, rotkoja ja siirtolohkareita, sekä muinaisia pyhiä paikkoja ja arkeologisia kohteita.

Tuomo Kesäläinen
Kansallismaisemat – Retkeilijän opas
ISBN 978-951-858-363-2
SKS Kirjat 2023