Suuri karjalainen piirakkakirja tuo ripauksen leivinuunin lämpöä kotikeittiöön

Pirkko Sallinen-Gimplin kauan odotettu Suuri karjalainen piirakkakirja kokoaa yhteen kaikki perinteiset karjalaiset piirakat ja piirakkatyypit sultsinoista supikkaisiin ja pyöröistä vatruskoihin. Karjalaiseen piirakkaperinteeseen mahtuu paljon muutakin kuin karjalanpiirakka.

Karjalainen piirakkaperinne on rikas ja käsittää suuren määrän erilaisia piirakoita. Ruistaikinaa käytetään pääsääntöisesti karjalanpiirakoille ja muille ohutkuorisille piirakoille ja sokerittomasta vehnätaikinasta valmistuvat levypiirakat ja pyöröt. Kirja antaa perusohjeet erilaisiin taikinoihin ja täytteisiin, ja useimmat piiraat syntyvätkin näitä yhdistelemällä.

Aidot karjalaiset herkut jokaisen kotileipurin pöytään

Kirjan reseptit ovat perimätietona suvuissa kulkeneita ohjeita eri puolilta Karjalaa. Karjalaista ruokaperinnettä on tallennettu niin Etelä- ja Pohjois-Karjalasta kuin luovutetun Karjalan alueelta. Perinneresepteille on tunnusomaista, että ne vaihtelevat hieman leipojittain ja pitäjittäin. Rakastetut perinneleivonnaiset tuovat arkeen ripauksen leivinuunin lämpöä ja karjalaista vieraanvaraisuutta.

Olipa kystä kyllin syödä,
punaisissa purtiloissa,
kaunoisissa kaukaloissa,
pirotella piirahia,
murotella voimuruja,
sirotella siikasia,
lohkota lohikaloja,
veitsellä hopeisella,
karaksella kultaisella.

(Kalevala 25: 393)

FT Pirkko Sallinen-Gimpl on tehnyt pitkän uran karjalaisen kulttuurin tutkijana. Hänen teoksensa Karjalainen keittokirja on karjalaisen ruokakulttuurin klassikko.

Suuren karjalaisen piirakkakirjan valokuvat ovat ottaneet Mikä itä! -blogin Korhoska ja Turuska, Taru Korhonen ja Riikka Turunen, jotka ovat myös leiponeet kuvien piirakat.

Pirkko Sallinen-Gimpl
Suuri karjalainen piirakkakirja
Valokuvat: Taru Korhonen ja Riikka Turunen
ISBN 978-951-858-275-8
SKS Kirjat 2021

Tilaa teos verkkokaupastamme >>

Tilaa kirja-aiheinen uutiskirjeemme >>