Vanhan kansan vuodenkierto on täynnä taikoja ja enteitä. Miten enteet määrittävät tulevaa vuotta? Voiko tulevan puolisonsa tavata unessa? Kuinka karistaa maanantaisyndrooma? Uutuuskirja Maaginen vuosi kurkistaa esivanhempiemme elämäntavan mystisiin piirteisiin ja menneen ajan taikuuteen.
Marjut Hjeltin uutuuskirja Maaginen vuosi – Taikoja, enteitä ja haltijaväkeä ammentaa rikkaasta kansanperinteestämme. Teos etenee vuodenkierron mukaisesti taianomaisesta uudestavuodesta tapaninpäivään ja esittelee jokaiseen kuukauteen sopivat haltijat ja taikakonstit.
Kekri päättää työvuoden
Suomalaisen talonpoikaisyhteiskunnan merkittävin syyskauden ajanjakso oli kekri. Sillä ei ollut kiinteää ajankohtaa, sillä kekriä eli köyryä, köyriä tai keyriä vietettiin silloin, kun ulkotyöt saatiin tehdyiksi ja vetäydyttiin sisälle talven puuhiin. Yleensä kekri ajoittui lokakuun loppupuolelle.
Kekriin liittyy viimeisyys, koska kekri oli maa- ja karjatalouden työvuoden viimeinen päivä. Se, joka oli kekrin ensimmäisenä päivänä viimeinen sängyssä, pöydän ääressä tai muissa toimissa, joutui kekrivaariksi tai kekriköntykseksi, jonka laiskuudelle naurettiin. Ihanne kun oli rivakka ja työteliäs ihminen. Ajateltiin, että toisten edelle ehtivä ihminen saa hyvän osan, koska hän ehtii ensimmäisenä ottaa onnea itselleen
Kirjassa esivanhempiemme arkistoitu perinne lyö kättä sen humoristisille nykytulkinnoille ja vanha patriarkaalinen talonpoikaisyhteiskunta kohtaa tasa-arvoon pyrkivän postmodernin maailman. Teos kutsuu tunnelmoimaan tuttuja ja jo unohtuneita merkkipäiviä – samalla selviää, että monissa nykyajan juhla- ja arkitavoissa on mukana yllättävän paljon vanhaa.
Marjut Hjelt
Maaginen vuosi – Taikoja, enteitä ja haltijaväkeä
ISBN 978-951-858-245-1
SKS Kirjat 2021