Uutuuskirja Valtioneuvoston linnan 200 vuotta kertoo maamme tärkeimmän hallintorakennuksen historian kuvin

Kolmikielinen uutuuskirja Valtioneuvoston linnan 200 vuotta – Statsrådsborgens 200 år – The Government Palace: 200 years esittelee kuvin Suomen näyttävimmän ja tärkeimmän hallintorakennuksen.

Carl Ludvig Engelin
 suunnittelema Valtioneuvoston linnan päärakennus valmistui Helsinkiin vuonna 1822. Kahden vuosisadan aikana rakennusta on isännöinyt ensin keisarillinen senaatti, sitten tasavallan hallitus. Hallintopalatsi toimii edelleen alkuperäisessä tarkoituksessaan, ja sen julkisivu on säilynyt lähes ennallaan.

Katri Maasalon kirjoittama ja kuvatoimittama uutuuskirja Valtioneuvoston linnan 200 vuotta on kuvakavalkadi maan näyttävimmästä ja tärkeimmästä hallintorakennuksesta. Teos sisältää lähes 150 kuvaa 1800-luvun lopulta vuoteen 2020. Vanhin säilynyt valokuva linnasta on vuodelta 1866.

Päärakennuksessa toiminnan raamit ovat pysyneet samana ja tilat tunnistettavina 200 vuoden ajan. Yleisöltä suljettu hallintopalatsi nähdään julkisuudessa lähinnä kuvissa, joissa toistuvat ministerivalan vannomiset, rituaaliset kättelyt sekä lukuisat istunnot ja tiedotustilaisuudet. Asetelmat kertautuvat, ihmiset vaihtuvat. Rakennuksessa otetut kuvat ovat lähinnä virallisten tilanteiden dokumentointia, ja kuvaaminen on rajattu tiettyihin aikoihin ja paikkoihin.

Kuvat kertovat vaikuttavasti historiallisista tapahtumista. Niistä näkyy, miten keisarivaltaa korostettiin ja miten vuoden 1918 kuviin luotiin myös taiteellisia asetelmia. Miten sotavuosien pommitukset jättivät jälkensä, ja kuka allekirjoitti EU-hakemuksen? Entä millaiset ovat Suomen 12 presidentin muotokuvat, ja kuinka koronapandemia jätti jälkensä 200-vuotiaaseen rakennukseen?

Kirjan kuva-aineisto on koottu lähinnä valtioneuvoston kuvapankista, Helsingin kaupunginmuseon ja Museoviraston kuvakokoelmista sekä Lehti­kuvan ja Helsingin Sanomien kuva-arkistoista. Sekä tiloja että ihmisiä kuvaava kooste etenee pääasiassa kronologisesti, ja valitut kuvat ja toisiinsa rinnastettavat kuvaparit täydentävät toisiaan.

Katri Maasalo
Valtioneuvoston linnan 200 vuotta – Statsrådsborgens 200 år – The Government Palace: 200 years
ISBN 9789-51-858-253-6
SKS Kirjat 2022

Tilaa teos verkkokaupastamme >>

Tilaa kirja-aiheinen uutiskirjeemme >>