Piispa Wallinmaan surma ja Ihmelääkärit Suomessa Vuoden tiedekirja 2021 -palkinnon finalisteja

Vuoden tiedekirja 2021 -finaaliin on valittu kaksi SKS Kirjat -kustantamon julkaisua: Ville Jalovaaran Piispa Wallinmaan surma sekä Kalle Kananojan Ihmelääkärit Suomessa 1850–1950.

Ville Jalovaaran teos Piispa Wallinmaan surma – Partisaani-isku Saariselällä 1943 perkaa Suomen tunnetuimman partisaani-iskun. Vankkaan arkistoaineistoon pohjautuva teos piirtää tarkan kuvan tapahtumien etenemisestä ja tarkastelee piispan surman aiheuttamia reaktioita sotaa käyvässä maassa. Teoksessaan Ihmelääkärit Suomessa 1850–1950 – Kuhnekylpyjä, sähköä ja suggestiota Kalle Kananoja kuvaa parantamisen monimuotoista historiaa. Teos luotaa suomalaisessa terveysajattelussa ja terveydenhuollossa tapahtuneita mullistuksia ja muutoksia, jotka historiankirjoitus on aiemmin sivuuttanut.

Vuosittain jaettava Vuoden tiedekirja -palkinto on yksi merkittävimmistä suomalaisista kirjallisuuspalkinnoista. Palkinnon suuruus on 25 000 euroa, ja sen myöntävät Suomen tiedekustantajien liitto ja Tieteellisten seurain valtuuskunta (TSV). Suomen tiedekustantajien liitto rahoittaa palkinnon tekijänoikeusjärjestö Kopioston keräämillä tiedejulkaisujen käyttökorvauksilla.

”Tiedekirja voi loistaa monilla eri tavoilla, mutta hyvän tiedekirjan täytyy olla erinomaisesti kirjoitettu ja jäsennelty. Parhaat tiedekirjat yllättävät monipuolisella aiheen käsittelyllään.”

Vuoden tiedekirja 2021 finalistit:

Synnöve Carlson ja Riitta Hari (toim.): Aivoaakkoset. Aalto Arts Books

Ville Jalovaara: Piispa Wallinmaan surma. Partisaani-isku Saariselällä 1943. SKS Kirjat

Alpo Juntunen: Paasikivi. Geopoliitikko ja Suomen kohtalon vuodet. Otava

Kalle Kananoja: Ihmelääkärit Suomessa 1850–1950. Kuhnekylpyjä, sähköä ja suggestiota. SKS Kirjat

Petri Keto-Tokoi ja Juha Siitonen: Puiden asukkaat. Suomen puiden seuralaislajit. Gaudeamus

Antti Kujala: Voudintileistä veroparatiiseihin. Atena

Heikki Oja: Einsteinin perintö. Mitä Albert Einstein ennusti oikein – ja mitä väärin. Ursa

Serafim Seppälä: Antiikista Bysanttiin. Aatehistoriallisia murroksia. Gaudeamus

Miikka Tamminen: Keskiajan hirviöt. Gaudeamus

Vuoden 2021 palkintoraatiin kuuluvat professori Minna Kellomäki, yliopistonlehtori Mirkka Lappalainen ja emeritusprofessori Jan Sundberg. Raadin sihteerinä toimii TSV:n viestintäpäällikkö Ilari Hetemäki. Voittaja julistetaan 17.3.2022.

Lisätiedot: raadin sihteeri Ilari Hetemäki, , p. 050 363 4416

Tutustu teokseen Ihmelääkärit Suomessa 1850–1950 >>

Tutustu teokseen Piispa Wallinmaan surma >>