Thomas Sandholmin elämäkerta on tarina sukupolvesta, josta osa ei olisi saanut edes syntyä

Ylen viittomakielisten uutisten ankkurin elämäkerta on tarina siitä, millaista on ollut elää kuurona Suomessa.

Thomas Sandholm on se silmälasipäinen viittomakielisten uutisten ankkuri, jonka televisiossa näkevät päivittäin parhaimmillaan sadat tuhannet suomalaiset. Sandholm on viittonut tarinoita jo kuurojen sisäoppilaitoksessa, kun muut oppilaat vasta opettelivat viittomia, saanut potkut vakaumuksensa vuoksi sekä ihastunut ensitreffeillä tulevaan australialaiseen vaimoonsa.

Sandholm kasvoi kuurossa perheessä aikana, jolloin Suomen valtio oli kieltänyt kuuroilta lastenteon. Hänen kokemuksensa tiivistävät myös monen muun kuuron suvun tarinan: virallisesti kuurot olivat Suomessa 1900-luvulla steriloimislain ulkopuolella, mutta käytäntö oli toinen. Hänen elämäkertansa on kirja kuurosta sukupolvesta, joka vältteli viittomista kadulla, ettei se joudu pilkan kohteeksi. Se on tarina sukupolvesta, josta osa ei ole saanut edes syntyä.

”Aina oli sanottu, että kuurot eivät saa tehdä näin, että kuurot eivät pysty. Ajattelin, että kokeilen, miten käy, jos teenkin asiat eri tavalla. Ei kuurous ole este tällaiseen. Siitä se lähti ja sillä tiellä ollaan.”

Thomas Sandholm

Alla olevalla videolla Sandholm jakaa ajatuksiaan elämäkerrastaan. Video on tekstitetty suomeksi.

Sami Koski ja Thomas Sandholm:
Thomas Sandholm – Syntynyt viittomaan
ISBN 978-951-858-487-5
232 sivua
SKS Kirjat 2023

Tilaa verkkokaupasta >>