Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Perkeleitä ja enkeleitä -kirjan julkistamistilaisuus

29.11.2022 klo 16:0017:30

Antti Pirisen uutuuskirja Perkeleitä ja enkeleitä – Ahlqvistien maailmat julkistetaan SKS:n juhlasalissa 29.11. klo 16.

Ahlqvistin suku liittyy kiinteästi Suomen ja suomenkielisen kulttuurin syntyvaiheisiin. Tähän saakka sukutarinassa on ollut paljon aukkoja: kaikkea ei ole osattu tai haluttu kertoa. Uutuuskirjassa Antti Pirinen kertoo sukunsa tarinan ja avaa ihanteiden taakse kätkeytyvää arkitodellisuutta.

Maria Augustina Ahlqvistin ja hänen neljän aviottoman poikansa elämät avaavat värikkään näkymän 1800-luvun Suomeen ja suomenkielisen sivistyksen syntyvaiheisiin. Sukutarina laajenee savolaispiikojen maailmasta yliopiston saleihin, uusia ajatuksia levittävien kirjapainojen musteenhajuun ja tutkimusmatkoille Siperian joille.

Veljeksistä vanhin, kielentutkija, professori ja runoilija August Ahlqvist eteni tieteen huipulle ja fennomanian johtoasemiin, mistä lopulta suistui valtataistelujen kolhimana. Historiaan hän on jäänyt myös Aleksis Kiven ankarana kriitikkona. Augustin varjosta piirtyy esiin nuorempi veli Fredrik, kirjanpainaja, toimittaja ja suomentaja, joka työskenteli ennen rappiolle ajautumistaan suomenkielisen kirjallisuuden hyväksi. Pikkuveljet Oskar ja Yrjö Kivinen taas suuntautuivat kasvavan teollisuuden palvelukseen. Heidän tarinansa kertoo sääty-yhteiskunnan murroksesta ja matkasta kohti modernia Suomea.

Julkistamistilaisuuteen on vapaa pääsy, tervetuloa!

Tiedot

Päivämäärä:
29.11.2022
Aika:
16:00 – 17:30
Tapahtumaluokka:

Tapahtumapaikka

SKS:n juhlasali
Hallituskatu 1
Helsinki, 00170 Suomi
+ Google Map