Kari Tarkiaisen Viro-esseiden kokoelma luo kulttuurihistoriallisia näkökulmia etelänaapuriimme

Kari Tarkiaisen esseekokoelmassa merentakainen naapurimme näyttäytyy sekä tuttuna että vieraana.

Miksi Viro on erilainen kuin Suomi? Professori Kari Tarkiaisen Taikaa ilmassa -esseekokoelma luo kulttuurihistoriallisia näkökulmia Viron historiaan ja nykypäivään, jotka kytkeytyvät toinen toisiinsa. Viron dramaattiset vaiheet aina kalparitareiden valloituksesta viimeisimpään uudelleenitsenäistymiseen selittävät yhteiskunnan ja kulttuurin meitä eurooppalaisempaa ilmettä ja virolaisten voimakasta patriotismia.

Väinäjoki on kulttuurivirta, jonka juoksua seuraten arokansat saapuivat vasarakirveet koholla valloittamaan uusia alueita. Indoeurooppalaiset tulivat Baltiaan, eivätkä sen jälkeen ole hellittäneet otettaan. Kieli sekoittui, mutta kun ugrit eivät oppineet genuksia ja prepositioita soinnillisista konsonanteista puhumattakaan, paljon jäi myös ennalleen.

“Jos Tartto on hiukan uninen yliopistokaupunki, millainen on kaupunkina tärkeä Tallinna, meidän naapurimme? Tallinnassa, nykyisessä Viron pääkaupungissa, raikas merituuli on aina pyyhkinyt mielestä omituiset haaveet. Vai onko? Itämeren saksalainen kulttuuri on tuonut sinne tornit ja muurit, venäläinen keisarivalta ripauksen klassisismia, virolaisuus ja pohjoinen apatia puutalot ja pohjana olevan surullisuuden.

Tarkiaisen monipuolinen teos luotaa niin kielellistä sukulaisuutta suomalaisten kanssa, Baltian saksalaisten vaikutusta kuin neuvostoajan yhteiskuntajärjestyksen pakkopaitaa. Eivätkä käsittelemättä jää laulujuhlien perinne, virolainen kansallismaisema ja kulinariakaan. Eteläinen naapurimaamme näyttäytyy oivaltavissa esseissä sekä tuttuna että vieraana.

Kari Tarkiainen (s. 1938) on professori ja entinen valtionarkistonhoitaja. Hän on kirjoittanut joukon kulttuurihistoriallisia yleisesityksiä ja elämäkertoja, kuten teokset Finnarnas historia i Sverige, Ruotsin Itämaa, Sade puhui latinaa ja Moskovalainen – Ruotsi, Suomi ja Venäjä 1478-1721.

Kari Tarkiainen
Taikaa ilmassa – Esseitä vanhasta ja nykyisestä Virosta
ISBN 978-951-858-656-5
148 sivua, nid.
SKS Kirjat 2024

Tilaa verkkokaupasta >>