Jari Hanskin Pandemioiden aika piirtää kuvan vaarallisten epidemioiden vuosisadasta

Räähkä, espanjantauti, aasialainen influenssa, hongkongilainen influenssa, sikainfluenssa ja korona. Suomea on viimeisen vuosisadan aikana koetellut kuusi vaarallista epidemiaa.

Pandemia on kirjaimellisesti jotakin, mikä kulkee halki väestön. Suomi ja maailma ovat kohdanneet viimeisen vuosisadan aikana kuusi pandemiaa – toiset niistä ovat olleet tuhoisampia kuin toiset. Niiden kaikkien taustalla on ollut luonnossa syntynyt uudenlainen virus, joka on päässyt leviämään nopeasti yhä verkottuneemmassa ja kaupungistuneessa maailmassa.

VTT, FM Jari Hanskin teos piirtää kokonaiskuvan pandemioiden historiasta ja tarjoaa perspektiivin päivittäin kohtaamillemme uutisille. Kirja kertoo, kuinka samanlaisia eri vuosisatojen pandemiat ovat olleet ja miten suomalaiset ovat niistä selvinneet. Teos on ensimmäinen suomenkielinen tietokirja, jossa mukana ovat kaikki tähänastiset tuntemamme pandemiat. Niistä on keskusteltu ja uutisoitu eri aikoina hämmästyttävän samalla tavalla, mikä kertoo paljon suhtautumisestamme ihmiskuntaa uhkaaviin epidemioihin.

”Helsingin Sanomien pääkirjoituksessa pohdittiin 6.8.2009, kuka auttaisi, kun sikainfluenssa tulee. Kirjotuksessa väitettiin, että sikainfluenssa oli tuonut länsimaisille ihmisille voimattomuuden tunteen, kun hallinto ja järjestelmä eivät pystyneet tarjoamaan keinoa ongelman selvittämiseksi. Aiemmin tappaviin tauteihin kuoleminen oli kohtalo, mutta lääketieteen kehitys oli tuudittanut ihmiset turvallisuuden tunteeseen, johon sikainfluenssa iski. Ihminen ei ollut saanut muuntautumiskykyisiä viruksia aisoihin.

Ihmisten kohtuuton pelko oli kuitenkin näyttäytynyt erikoisessa valossa sikainfluenssan yhteydessä, kun tauti oli osoittautunut tavallista kausi-influenssaa miedommaksi. Elokuun puolivälissä 2009 uutisoitiin, että pandemia oli ohittanut jopa sodan uhkakuvien joukossa ja oli siis nyt pahin pelko. Samoihin aikoihin Kainuun prikaatissa oli puhjennut sikainfluenssaepidemia, ja Suomen huoltovarmuuskeskus oli kuljettanut koko kesän kirurgisia maskeja ja hengityssuojaimia maakuntiin. Varautuminen tulevaan epidemiaan oli voimissaan, siivousta tehostettiin muun muassa joukkoliikenteessä, Turku perui hoitoalan pakkolomat ja ortodoksit vähensivät papin käden, ristin ja ikonien suutelua. Suurin huoli tulevan epidemian suhteen oli kuitenkin tehohoitopaikkojen puute.”

Pandemioiden aika
Jari Hanski
ISBN 978-951-858-548-3
275 sivua
SKS Kirjat 2024

Tilaa verkkokaupasta >>