Taiteentutkija analysoi uutuuskirjassaan tunnettuja rituaalimurhia – Liisa Väisäsen Symbolimurhat on matka ihmiskunnan pimeimään historiaan

Sarjamurhaajan rikospaikalle jättämä signeeraus. Poliittinen murha. Kulttien rituaalit ja viharikos. Kaikenlaisiin henkirikoksiin liittyy symboliikkaa, jonka murhaajat haluavat toisinaan tehdä ilmiselväksi ja toisinaan kätkeä. Taiteentutkija Liisa Väisäsen uutuuskirja käsittelee tunnettuja henkirikoksia symbolien ja rituaalien näkökulmasta.

Symbolit hallitsevat niin elämää kuin kuolemaakin. Niiden vuoksi on murhattu ja alistuttu surmattavaksi. Tappamisen tapakin voi olla symboli. Ku Klux Klan käytti hirttoköyttä, ikkunasta heittämisellä on omat merkityksensä. Murhapaikalle jätetyn symbolin tarkoitus voi olla pelottaa vihollisia, johdattaa murhatutkijoita harhaan tai heijastella sairaan mielen sille antamia merkityksiä.

Tietokirjailija ja taiteentutkija Liisa Väisänen lähestyy uudessa Symbolimurhat-kirjassaan rituaalisurmien historiaa tarkastelemalla symbolien kautta todellisia rikoksia keskiajalta nykypäivään. Hän ei mässäile väkivallalla vaan pyrkii teoksessaan ymmärtämään ihmiskunnan pimeintä historiaa.

”Edellistä teostani kirjoittaessani törmäsin rikollisjärjestöjen käyttämiin symboleihin, mikä puolestaan sai minut pohtimaan murhiin liittyvää symboliikkaa. Esimerkiksi Sisilian mafia on perinteisesti yhdistänyt murhiin vertauskuvallisia viestejä – murhatavasta ja ruumiista on voinut lukea syyn kyseisen ihmisen tappamiseen.”

Symbolimurhat – Rituaalisurmien pimeä historia -teoksen kirjoittaminen oli Liisa Väisäselle raskas projekti, jonka aikana hän alkoi nähdä toistuvia painajaisia.

”Se oli kammottava syrjähyppy ihmisen pahuuteen. Pelkäsin nukkumista, ja monesti kävi mielessä, etten pysty tähän kirjoitustyöhön”.

Väisäsen kirja käsittelee tunnettuja rituaalimurhia keskiajalta nykypäivään, mikä tarkoittaa että pahuus esiintyy kirjassa hyvin monessa muodossa. Itse hän yllättyi erityisesti kannibalismin yleisyydestä.

”Etenkin rituaalisen ja maagisen kannibalismin yleisyyteen en osannut varautua. Monilla sarjamurhaajilla on ollut tarve syödä uhrinsa – Hannibal Lecter -tyylisessä kannibalismissa on jotain, mikä kauhealla tavalla kiehtoo suurta yleisöä.”

Rikollisuus ja rikollisten elämä ovat tällä hetkellä suosittuja aiheita niin kirjallisuudessa kuin tv-sarjoissa, ja kuunnelluimmat podcastit ovat täynnä erilaisia true crime -tarinoita. Väisänen ymmärtää aiheen suosion, mutta ei hyväksy todellisten rikosten viihteellistämistä.

”Minun on mahdotonta pitää oikeutettuna esimerkiksi rikollisten esiintymistä tosi-tv- sarjojen päätähtinä, mutta ymmärrykseen pyrkivää rikollisuuden pohtimista en osaa pitää eettisesti vääränä. Toiset sanovat voivansa pahoin ajatellessaan pahuutta, mutta mielestäni me emme voi sulkea silmiämme ihmisen raakuudelta.”

”Tämän teoksen tarkoitus ei ole tuottaa makaaberia huvia toisten kärsimyksellä. Vilpitön tarkoitukseni on ymmärtää paremmin, sillä vain ymmärryksen kautta voimme ennaltaehkäistä ja mahdollisesti välttää kauheita tapahtumia.”

Liisa Väisänen on taiteentutkija ja tietokirjailija, jonka aiempaan kirjalliseen tuotantoon kuuluvat mm. Salaiset symbolit – Avain esoterian maailmaan (SKS Kirjat 2023) sekä Symbolien Helsinki – Opas pääkaupungin salaisuuksiin (SKS Kirjat 2022).

“Symbolimurhat viihdyttää, sivistää ja kauhistuttaa lukijansa.”
– Max Manner

Liisa Väisänen
Symbolimurhat – Rituaalisurmien pimeä historia
ISBN 978-951-858-524-7
226 sivua
SKS Kirjat 2024

Tilaa kirja verkkokaupastamme