Turun Kirjamessut 2024 kokosivat vanhaan pääkaupunkiin sankan joukon kirjailijoita sekä kirjojen ystäviä. Kiitos kaikille jotka kävitte kuuntelemassa messuilla esiintyneitä kirjailijoitamme ja tekemässä löytäjä osastoltamme!
Kirjamessut kiinnostavat lukijoita yhä enemmän, ja myös Turun Kirjamessujen 2024 kävijämäärä kasvoi edellisestä vuodesta. Monelle turkulaiselle kirjamessut ovat syksyn perinne, joka merkitään kalentereihin jo hyvissä ajoin. Ilahduttavaa oli kohdata paljon myös muualta Suomesta tulleita kirjamessukävijöitä.
Turku on vanha kulttuurikaupunki, jossa kirjat ja lukeminen ovat lähellä monen sydäntä. Tämä näkyi messuilla käydyissä keskusteluissa ja ohjelmalavojen ääressä, jonne kokoonnuttiin seuraamaan kiinnostavia puheenvuoroja ajankohtaisista yhteiskunnallisista aiheista, uusista kaunokirjallisista teoksista, historian tapahtumista ja monesta muusta teemasta.
SKS osallistui Turun Kirjamessuille kirjakauppa Tiedekirjan osastolla, jolta moni lähti mukanaan korkea pino erinomaista luettavaa. Messujen myydyimpiä kirjojamme olivat etenkin Harri Ahosen muinaislinnoista ja linnavuorista kertova retkeilijän opas, Minna Silverin Sinuhe egyptiläisen maailmaa arkeologin silmin kuvaava uutuus sekä Liisa Väisäsen monia ihastuttanut Symbolien joulu. Myös Juha Hurmeen Sampo, Liisa Kasken Antiikin jumalattaret sekä moni muu kirja kiinnostivat paljon.
Messujen ohjelmalavoilla esiintyneet kirjailijamme vetivät paikalle paljon yleisöä. Kalevalaseuran Niina Hämäläinen keskusteli kirjamessuilla Vilja-Tuulia Huotarisen kanssa Kantelettaren lukemisesta – kuinka lähestyä osittain Kalevalan varjoon jäänyttä klassikkoa vuonna 2024? Otto Latva puolestaan kertoi lohikäärmeen kulttuurihistoriasta: aiemmin tänä vuonna ilmestyneessä Lohikäärme-teoksessaan hän kertoo, kuinka eri puolilla maailmaa kerrotuista myyteistä ja taruista kasvoi modernin fantasiakirjallisuuden lohikäärme.
Historia oli montaa messukävijää kiinnostava teema. Yli satapäinen yleisö seurasi Puisto-lavalla Turun seudun muinaisesta historiasta käytyä keskustelua, jossa aiheena olivat sekä rautakauden linnavuoret että Euran Luistari. Muinaislinnat ja linnavuoret -nimisen oppaan kirjoittanut Harri Ahonen kertoi omassa puheenvuorossaan pronssi- ja rautakautisten muinaislinnojen merkityksestä Varsinais-Suomen ja Hämeen muinaisille asukkaille.
Anne Helttunen ja Annamari Saure puolestaan keskustelivat messuilla kirjabloggari Tuija Takalan kanssa suomalaisen kirjallisuushistorian sivuuttamista naisista. Kirjoittavat naiset ovat varsinkin menneinä vuosisatoina saaneet kohdata urallaan suuria esteitä, ja moni joutui julkaisemaan kirjojaan nimimerkin takaa. Toinen kiinnostava naisten historiaan liittyvä keskustelu käytiin Henkilöhistoria ja varhaismoderni aika -teoksesta. Jenni Lares, Mari Välimäki ja Tiina Miettinen pohtivat ohjelmalavalla miten sukupuolta on henkilöhistoriallisessa tutkimuksessa ja lähteissä käsitelty. Turussa kun oltiin, niin esimerkiksi nousivat tunnetut turkulaiset naiset Kaarina Maununtyttärestä lähtien.
Ranska on tänä vuonna kiinnostanut Suomessa paljon, ei vähiten olympialaisten ja vaalien takia. Ranska ja ranskalaisuus puhuttivat myös Turun Kirjamessuilla: Tuija Vertainen ja Johanna Isosävi kertoivat kirjailija Kira Poutasen luotsaamassa keskustelussa niin kohteliaisuuskäsitysten eroista kuin lainasanojen taustasta. Miksi Suomessa ei pidetä ovia auki perässä tuleville ja mistä sana sihteeri on suomen kieleen saapunut?
Kiitos kaikille Turun Kirjamessujen kävijöille, esiintyjille ja osastollamme signeeraaneille kirjailijoille, toivottavasti syksynne jatkuu hyvien kirjojen ja kiinnostavien ajatusten parissa!
Turun Kirjamessuilla esillä olleisiin uutuuksiin voi tutustua myös verkkokaupassamme.