Porvoon talot kertovat -uutuuskirja kutsuu tutustumaan kauniin kaupungin tarinoihin

Jos seinät osaisivat puhua, mitä ne kertoisivat? Porvoon kaduilla kulkiessa historia tulee lähelle. Inka Töyrylän uutuuskirja Porvoon talot kertovat vie lukijan kävelylle 675-vuotiaan kaupungin tunnelmallisille kaduille ja kujille. Teos kuljettaa läpi kaupungin huikean historian, kurkistaa kiinnostaviin hetkiin ja tutustuttaa kiehtoviin asukkaisiin.

Joen varrelle rakentunut Porvoo kätkee kansallismaisemaansa lukemattomia tarinoita. Kaupungin vanhimmat yhä käytössä olevat asuintalot on rakennettu 1700-luvulla.

Monet Porvoon vanhoista taloista eivät juurikaan kiinnitä ohikulkijan huomiota. Ne seisovat paikallaan omassa rauhassaan. Kukapa arvaisi, että eräänkin vihreän puutalon ruokasalissa on syntynyt Venäjän kruununperijä? Entä missä sijaitsi yksi Suomen ensimmäisistä konditorioista? Jäljellä on myös talo, jossa kansallisrunoilija J. L. Runeberg kirjoitti runonsa Maamme-lauluun. Yllättäen se on kuitenkin aivan eri talo kuin se, mikä Runebergin kotina tunnetaan.


Kaupungissa on asunut myös Suomen merkittävimpiin taidemaalareihin lukeutunut Akseli Gallen-Kallela pianisti-vaimonsa Maryn kanssa. Gallen-Kallelat muuttivat Jokikadulle syksyllä 1921, kun Akseli valvoi kuvittamansa Koru-Kalevalan painotyötä WSOY:n kirjapainossa. Nykyisin perheen vanha kotitalo on vuokrattavissa juhlakäyttöön.

Porvoossa on toisinaan hankalaa suunnistaa, jos sattuu olemaan uusi kaupungissa. Paikoista puhutaan usein osoitteiden sijaan talojen nimillä, joita ei kartoista löydy. Yksi tällaisista on Elannon talo, joka sijaitsee Mannerheiminkadun ja Rauhankadun kulmassa. Risteyksessä oli jo ennen sotia ruokakauppa, ja pommituksissa tuhoutuneen puurakennuksen paikalle rakennettiin moderni tavaratalo. Edelleen porvoolaiset tapaavat “Elannon talon nurkalla” – vaikkei Elannon liikettä ole talossa yli 25 vuoteen ollut.

Kirja perustuu toimittaja Inka Töyrylän Talot kertovat -juttusarjaan, jota on julkaistu Uusimaa-lehdessä vuodesta 2019 alkaen.

Inka Töyrylä
Porvoon talot kertovat
ISBN 978-951-858-303-8
Sidottu, 207 sivua
SKS Kirjat 2021

Tilaa teos verkkokaupastamme >>