Syksyn 2023 uutuudet on julkistettu

Syksyn 2023 uutuuskirjoissamme nähdään muun muassa Juha Hurmeen sukellus kansalliseepokseemme Kalevalaan, Anni Reuterin uraauurtava ja inhimillinen historiateos Stalinin vainojen suomalaisista uhreista, Sara Norjan kiehtova tietokirja alkemian historiasta sekä psykologi Minna Miaon opas, joka auttaa voittamaan aloittamisen vaikeuden.

Onko Kalevala ryöstettyä kulttuuriperintöä?

Folklorea vai fakelorea? Onko Kalevala väärennös? Saako Kalevalan päivää edes viettää? Kenelle Kalevala oikein kuuluu?

Kirjailija Juha Hurmeen ruumiinavaus kansalliseepokselle on jännityskertomus suomalaisessa kulttuurissa yhä vaikuttavien väkevien voimien alkuperästä. Kenen Kalevala? ilmestyy elokuussa, samoihin aikoihin kun Hurmeen uusi Väinämöisestä kertova näytelmä saa ensi-iltansa Tampereen Työväen Teatterissa.

Suomalaiset Stalinin vainoissa

Anni Reuterin uraauurtava ja inhimillinen historiateos Stalinin vainojen suomalaisista uhreista tuo esille pitkään salatut ja unohdetut pelon ja pakkotyön vuodet.

Suomen vastaisen raja-alueen puhdistuksessa Stalinin uhreiksi joutuivat niin punasuomalaiset, inkeriläiset, loikkarit kuin amerikansuomalaiset. Harva säästyi, ja Gulagiin katosi myös Reuterin omia sukulaisia. Suomalaiset Stalinin vainoissa ilmestyy syyskuussa.

Alkemian salaperäinen historia

Alkemia tunnetaan parhaiten yrityksistä muuttaa lyijy kullaksi, mutta alkemistit kehittelivät myös elämää pidentäviä eliksiirejä, yrittivät luoda elämää sekä ponnistelivat kohti korkeampaa tietoa. 

Sara Norjan elokuussa ilmestyvä kiehtova teos vie lukijan matkalle muinaisesta Egyptistä keskiajan ruhtinaiden hoveihin ja August Strindbergin ateljeehen.

Miten Helsinki pelastui Neuvostoliiton suurpommituksissa?

Helmikuussa 1944 Neuvostoliitto aloitti massiivisen pommituskampanjan, jonka tarkoitus oli pakottaa Suomi irti sodasta Kremlin sanelemilla ehdoilla. Helsinkiin kohdistuneet suurpommitukset asettivat pääkaupungin asukkaat suureen vaaraan.

Historiantutkija Ville Jalovaara on penkonut sota-arkistoja ja selvittänyt, mitä Suomen kohtalonviikkoina tapahtui – niin vallan saleissa, pommisuojissa, yöhävittäjien tukikohdassa kuin yksittäisillä ilmatorjuntatykeillä. Jalovaaran teos Helsinki 1944 – Taistelu pääkaupungista ilmestyy elokuussa.

Liisa Väisänen ja symbolien salaisuudet

Symboleita on kaikkialla ympärillämme, ja ne voivat toimia kuin salakieli. Yhdessä Ella Kannisen kanssa Merkkien salat -televisio-ohjelmaa luotsaava Liisa Väisänen tutkii elokuussa ilmestyvässä kirjassaan symbolien salaisuuksia niin taiteessa ja salaseurojen historiassa kuin vankilatatuoinneissa.

Väisäsen odotettu teos Salaiset symbolit – Avain esoterian maailmaan ilmestyy elokuussa.

Miten vitkuttelun kierteestä pääsee irti?

Eiku, sitku, mutku, ihan kohta… Aloittaminen on vaikeinta, eikö? Lähes kaikki ihmiset painiskelevat aloittamisen vaikeuden kanssa ainakin joskus elämänsä aikana.

Miten viheliäinen vitkuttelu voitetaan? Psykologi ja psyykkinen valmentaja Minna Miaon syksyllä ilmestyvä tietokirja tarjoaa lohtua, tukea ja vinkkejä yhteen nykyajan vaikeimmista taidoista. Prokrastinaatio – Aloittamisen vaikeus ja miten se voitetaan julkaistaan elokuussa.

Jokainen meistä uskoo johonkin salaliittoon

Salaliittouskomuksia selitetään usein harhaisuudella tai ajattelun laiskuudella. Tutkimus kuitenkin osoittaa, että aivomme eivät ole kiinnostuneita totuudesta, ainoastaan selviytymisestä. Me kaikki olemme alttiita salaliittoteorioille, ja loputtomat valeuutiset ja trollit asettavat aivoillemme haasteen, johon niiden on vaikea vastata.

Aivotutkija Jukka Häkkisen Salaliitot ympärilläni – Miksi totuus ei kiinnosta aivojamme? ilmestyy elokuussa.

Rituaaleja nykyihmiselle

Esivanhempamme tiesivät rituaalien luovan yhteyden menneisyyteen, tähän hetkeen ja tulevaisuuteen. Tämän taidon moni nykyihminen on unohtanut.

Vuodenkierron seuraaminen ja rituaalien äärelle rauhoittuminen tuo elämään levollisuutta ja uutta merkityksellisyyttä. Metsien kätkemä -tv-sarjasta tutun Reetta Rannan elokuussa ilmestyvä Rituaalikirja kutsuu kohtaamaan ikiaikaisia rituaaleja modernisti.

Matkailijan opas kotimaan kansallismaisemiin

Koli, Saaristomeri, Utsjoki. Tiesitkö, että Suomessa on yhteensä 27 erilaista kansallismaisemaa? Näistä osa on valittu myös UNESCO:n maailmanperintökohteiden luetteloon.

Tuomo Kesäläisen opas tarjoaa retkeilijälle ja kotimaanmatkailijalle loputtomasti elämyksiä niin luonnon ihmeiden äärellä kuin vanhan Porvoon kaltaisissa rakennetuissa kulttuuriperintökohteissa. Kansallismaisemat – Retkeilijän opas ilmestyy heinäkuussa.

Metsän kuningas, korpien valtias, myyttinen karhu

Pohjoisten kansojen pyyntikulttuureissa karhulla oli monin tavoin keskeinen asema. Metsän valtiaan ympärille kietoutuu valtavasti rituaaleja ja myyttejä.

Perinteentutkija Pasi Klemettinen kulkee kirjassaan karhun jäljillä suomalaisen korpikansan peijaisista Pohjois-Amerikan ja Siperian alkuperäiskansojen kulttuureihin. Klemettisen teos Karhu – Pohjoisten kansojen myyttejä ilmestyy elokuussa. 

Jänikset maailman myyteissä ja tarinoissa

Jänikset ja kaniinit ovat maailman myyteissä kaikkea muuta kuin arkoja saaliseläimiä ja suloisia lemmikkejä. Niiden joukossa on niin mahtavia luojajumalia kuin kujeilevia petkuttajia.

Marjut Hjeltin teoksen myytit ja tarinat ovat peräisin eri puolilta maailmaa asteekkien valtakunnasta ja Afrikasta Siperiaan ja Tiibetiin saakka – suomalaista jänisperinnettä unohtamatta.  Jänis maailman myyteissä ilmestyy elokuussa.

Jos seinät osaisivat puhua, mitä ne kertoisivat?

Inka Töyrylän suosittu teos Porvoon vanhoista taloista saa jatkoa, sillä vanhassa kaupungissa riittää paljon tarinoita kerrottavaksi!

Porvoon vanhat rakennukset kertovat olemassaolollaan, miten kaupungissa on entisaikaan asuttu ja eletty. Ja mikä parasta – kaikki kirjassa esitellyt talot ovat yhä olemassa! Porvoon talot kertovat II ilmestyy syksyllä 2023.

Tiedetoimittajan tarinoita luonnon ihmeellisimmistä eläimistä

Osaavatko pulut vakoilla? Mikä eläin kituuttaa talven yli kestohumalassa? Entä ratkeaisiko terveydenhuollon kriisi, jos osaisimme kasvattaa uusia raajoja aksolotlin tavoin?

Helsingin Sanomien Viikon eläin -palstan oivaltavia tiedepakinoita julkaistaan kokoomateoksena jo toista kertaa. Niko Kettusen Örisevä konnakala – Tiedetoimittaja kertoo luonnon kummajaisista ilmestyy heinä-elokuun vaihteessa.

Äimän käki saa jälleen punakynän heilumaan

Löytyykö sinunkin taskustasi sivutoimisen kielipoliisin virkamerkki? Korjaatko mielelläsi muiden tekemiä kielioppivirheitä (ainakin hiljaa mielesäsi)?

Suosittu Äimän käkenä -sarja saa syksyllä uuden kolmannen osan! Aikuisille suunnattu äidinkielen puuhakirja tarttuu tällä kertaa tabuihin, uppoutuu kaksimielisyyksiin ja paljastaa suomen kielen sukupuolittuneet ilmaisut. Äimän käkenä K18 -puuhakirja ilmestyy heinäkuussa.

Syksyllä 2023 ilmestyvät myös nämä:

Syksyllä ilmestyvät myös Museoliiton satavuotishistoriikki Sivistys, valistus, vaikuttaminen, Tuusulanjärven taiteilijayhteisön tarinaan sukeltava Kallio-Kuninkala, yleisimpiin eläkkeestä esitettyihin kysymyksiin vastaava Eläketietokirja sekä Kulosaaren hautausmaan taidetta ja elämäntarinoita esittelevä Leposaari – Vilan.

Haluatko saada tietoa kirjauutuuksistamme sekä ajankohtaisista tapahtumista ja kampanjoista? Liity ystäväksemme ja tilaa noin kerran tai pari kuukaudessa ilmestyvä uutiskirjeemme!

Tutustu alla myös syksyn uuteen katalogiimme.