Millainen on Joensuu? Uutuuskirja käy läpi kaupungin vaiheet 1950-luvulta nykypäivään

Joensuu täyttää tänä vuonna 175 vuotta. Kaupungin perustamispäivää juhlitaan Joensuu-päivänä 29.11.2023. Uusi historiateos Joensuu VIII – Vuodet 1954–2020 julkistetaan samassa yhteydessä Taidemuseo Onnissa.

Joensuu on 1950-luvulta lähtien muuttunut pikkukaupunki-idyllistä moderniksi ja vetovoimaiseksi kaupungiksi. Se toimii yhdessä Joensuun seutukunnan kanssa taloudellisen kehityksen veturina koko maakunnalle. Marraskuussa 2023 kaupunki juhlii 175-vuotista historiaansa järjestämällä kaikille kaupunkilaisille avoimen juhlapäivän ja julkaisemalla yhdessä SKS Kirjat -kustantamon kanssa kaupungin vuosia 1954–2020 käsittelevän historiateoksen.

– Tämän kaupunkihistorian parissa on työskennelty pitkään, jo lokakuusta 2016 lähtien, kertoo toimikunnan puheenjohtaja museonjohtaja Tarja Raninen-Siiskonen. Kirjoittajat ovat tehneet tarkkaa tutkimustyötä ja paneutuneet huolella lähteisiin. Kirjan työryhmän kokoukset ovat olleet antoisia, kun Joensuun kunnallispolitiikassa vaikuttaneet henkilöt ovat omalta osaltaan avanneet tehtyjä päätöksiä toimikunnan kokouksissamme. On upeaa, että työmme on nyt lopulta valmistunut ja kaikkien kuntalaisten luettavissa, hän jatkaa.   

Jukka Kokkosen toimittama Joensuun historia VIII käsittelee neljää teemaa: elinkeinoelämän muutosta, kaupungin asemaa maakuntakeskuksena, sen sivistyselämää ja vapaa-aikatoimintaa sekä terveydellistä ja sosiaalista hyvinvointia. Vuosiin 1954‒2020 mahtuu mullistavia kehityskulkuja ja murroksia, kuten Joensuun ja Pielisensuun kuntaliitos, Pohjois-Karjalan läänin perustaminen, maakuntaa ravistellut rakennemuutos ja sen synnyttämä muuttoaalto maaseudulta, teollistuminen ja Joensuun korkeakoulun perustaminen. Kuntaliitokset 2000-luvulla moninkertaistivat Joensuun pinta-alan ja siirsivät kaupunkialueen aina itärajalle saakka. 

Kirjasta selviää muun muassa, mikä oli maakunnan alueteatterin tarpeisiin vuonna 1981 hankitun maailman ensimmäisen teatteriauton nimi, milloin ensimmäinen sähköjuna saapui Joensuun asemalle tai millainen prosessi oli Siilaisen terveysaseman valmistuminen.

Kaupungin aikaisemmat vuosina 1975–2000 ilmestyneet historiateokset kuvaavat Joensuun vaiheet aina sen perustamisesta Pielisensuun kuntaliitokseen.

Jukka Kokkonen (toim.)
Joensuun historia VIII – Vuodet 1954–2020

ISBN 978-951-858-538-4
Sidottu, 440 sivua
SKS Kirjat 2023

Tilaa teos verkkokaupastamme >>