Huolestuttaako eläketurva? ETK:n asiantuntijoiden kirjoittama Eläketietokirja kertoo kaiken, mitä eläkkeistä tarvitsee tietää

Suomeen suunnitellaan jälleen eläkeuudistusta. Miksi uudistuksia tehdään, ja kuka eläkkeistä päättää? ETK:n asiantuntijoiden kirjoittama Eläketietokirja on yleistajuinen johdatus eläketurvan maailmaan, jossa tulevaisuuteen varaudutaan jo nyt. Teos julkistetaan Työeläkepäivässä 30.11.2023.

Eläkkeet ovat keskeinen osa Suomen hyvinvointivaltiota. Millainen Suomen eläketurva on? Kuka eläkkeet maksaa? Kuinka paljon eläkettä voi saada? ETK:n asiantuntijoiden Suvi Ritolan ja Niko Väänäsen toimittama Eläketietokirja selvittää, miten eläke määräytyy, miten eläkkeet rahoitetaan ja miten eläketurva on muuttunut aikojen saatossa.

– Halusimme tehdä teoksen, joka kertoo eläkkeistä ymmärrettävästi. Teos on ikääntyvässä Suomessa hyvin ajankohtainen. Orpon hallitusohjelma viitoittaa tietä eläkeuudistukselle. Samaan aikaan julkisuudessa keskustellaan paljon eläkkeiden korkeista indeksikorotuksista ja siitä, kuka eläkkeet lopulta maksaa. Lukemalla teoksen ymmärtää paremmin, miksi ja miten eläke kilahtaa tilille, Niko Väänänen kertoo.

Suomen eläkejärjestelmä on poliittisen taistelun tulos, josta on vuosikymmenten saatossa kasvanut merkittävä sukupolvien välinen instituutio. Nykyisin eläkkeet ovat hyvinvointivaltion suurin yksittäinen menoerä. Työeläkelaitoksissa sijoitusvarallisuutta on lähes vuotuisen bruttokansantuotteen verran.

Eläkeläisten osuus väestöstä kasvaa nopeasti, ja eläkevuosista on muodostunut merkittävä osa ihmisten elinkaarta. Eläkkeet koskettavat meistä jokaista, ensin järjestelmän rahoittajana ja myöhemmin etuudensaajana. Kestääkö Suomen eläkejärjestelmä?

Eläketietokirja kertoo faktat ja taustat eläketurvasta. Eläkejärjestelmän kehitykseen ja muutokseen on helpompi ottaa kantaa oikean tiedon perusteella, Suvi Ritola korostaa.

Eläketietokirja sopii asiantuntijoille, päättäjille ja opiskelijoille sekä kaikille omasta eläkkeestään ja yhteiskunnasta kiinnostuneille. Kirja käy läpi Suomen eläkejärjestelmän syntyvaiheet ja valottaa päätöksenteon ja eläkeuudistusten taustoja. Teosta on ollut kirjoittamassa eläkeasiantuntijoista koostuva työryhmä. Kirja julkaistaan myöhemmin myös englanniksi nimellä Understanding Finnish Pensions.

Suvi Ritola ja Niko Väänänen (toim.) Eläketietokirja

ISBN 978-951-858-503-2
Nidottu, 164 sivua
SKS Kirjat 2023

Tilaa teos verkkokaupastamme >>