Otto Latva ja lohikäärmeen kulttuurihistoria

Lohikäärme

Osaavatko kaikki lohikäärmeet lentää? Mistä Tolkien sai inspiraationsa Smaug-lohikäärmeeseen? Miksi lapsien toivotaan syntyvän lohikäärmeen vuonna?

Lohikäärmeistä on kerrottu hurjia tarinoita länsimaissa ainakin keskiajalta lähtien, ja Itä-Aasian kulttuureissa tällä salaperäisellä olennolla on vielä pidempi, tuhansien vuosien historia. Keskiajan Euroopan ritaritarujen lohikäärme oli tuhoa kylvävä hirviö, mutta kiinalaiset lohikäärmeet sen sijaan kuvattiin usein viisaina ja ihmisille enimmäkseen hyväntahtoisina jumalolentoina. Mainintoja käärmemäisistä pedoista löytyy niin antiikin tarinoista kuin viikinkisaagoista. Miksi lohikäärme tunnetaan niin monessa eri kulttuurissa? Kuinka syntyi J. R. R. Tolkienin Smaug ja modernin fantasiakirjallisuuden lohikäärme?

Otto Latvan Lohikäärme johdattaa lukijan myyttisten olentojen jäljille, ihmisen ja lohikäärmeen yhteiseen menneisyyteen. Kirja kertoo, mitä menneet polvet tiesivät lohikäärmeiden synnystä ja miten suhteemme tarujen olentoihin on vuosisatojen saatossa muuttunut.

“Japanilainen lohikäärmekuvasto on saanut selkeästi vaikutteita kiinalaisesta kulttuurista. Japanilaisten lohikäärmeiden ulkomuoto vastaa lähes täysin Kiinassa kuvattuja lohikäärmeitä, ja ne ovat myös japanilaisessa kulttuurissa ennen kaikkea vedenhenkiä, joilla on yhteys sateisiin ja vesistöihin. Japanilaisen uskomuksen mukaan lohikäärmeet tosin asuivat alun perin Japanissa, josta ne matkustelemaan taipuvaisina siirtyivät kauemmas saaden sitä enemmän kynsiä mitä kauemmas ne matkustivat. Saapuessaan Koreaan lohikäärmeille ilmestyi neljäs kynsi ja tultuaan Kiinaan niille ilmaantui viides kynsi. Tämä selittää, miksi Japanissa lohikäärme kuvataan usein kolmikyntisenä ja Kiinassa viisikyntisenä.”

Kiinassa lohikäärme on edelleen vahva kulttuurinen symboli ja yksi suosituimmista horoskooppimerkeistä kiinalaisessa kalenterissa. Populaarikulttuurissa esiintyvät fantasiakirjojen ja -pelien lohikäärmeet sen sijaan pohjautuvat useimmiten (joskaan ei aina) länsimaiseen lohikäärmemytologiaan. Tolkienin luoman Smaugin merkitystä fantasiakirjallisuuden lohikäärmekäsitykselle ei voi liikaa korostaa:

“Tolkienin kautta länsimaisessa kulttuurissa nousi jälleen esille käsitys pelottavasta ja tulta syöksevästä lohikäärmeestä, joka oli kuitenkin paljon mahtavampi kuin Pyhän Yrjön kohtaamat lohikäärmeet. Tolkienin lohikäärmeet olivat myös älykkäitä, viekkaita ja majesteettisia, ja hän asettikin heidät oman mytologiansa hirviökuvastossa kaikkein vahvimpien vihollisten joukkoon” Latva kirjoittaa.

FT Otto Latva on ympäristö- ja kulttuurihistorioitsija sekä monilajisen historian dosentti Turun yliopistosta.

Vuosi 2024 on kiinalaisessa kalenterissa lohikäärmeen vuosi.

Otto Latva
Lohikäärme
151 sivua
ISBN 978-951-858-521-6
SKS Kirjat 2024

Tilaa verkkokaupasta >>