Hietalahden jugendlinna kertoo historiallisen asuintalon vaiheista

Upea jugendlinna Hietalahdenranta 15:ssä täyttää 120 vuotta. Suna Vuoren kirjoittama uutuuskirja kertoo rakennuksen historiasta merellisen Helsingin kupeessa.

Jugendlinna Ankan korttelissa, osoitteessa Hietalahdenranta 15, valmistui asuintaloksi vuonna 1904, kun Suomi oli vielä Venäjän suuriruhtinaskunta. Rakennuksen suunnitteli arkkitehtitoimisto Grahn, Hedman & Wasastjerna. Jykevä rakennus on kestänyt pommitukset ja seissyt järkähtämättä paikoillaan, kun Hietalahtea ja Jätkäsaarta on rakennettu, purettu ja jälleenrakennettu. Naapurissa sijaitsevan telakan eri vaiheita talon asukkaat ovat saaneet seurata aitiopaikalta 120 vuoden ajan. Jugendtalon vaiheikas historia on nyt koottu Suna Vuoren kirjoittamaksi kirjaksi.

Tammikuussa 2024 ilmestyvä Hietalahden jugendlinna -teos esittelee paitsi taloyhtiön historiaa ja rakennuksen kiinnostavia entisiä asukkaita myös lähikortteleita sekä merellisen Hietalahden muita maamerkkejä. Talossa on toiminut muun muassa Kuuban lähetystö, ja siellä ovat asuneet niin professorit Lorenz, Ernst ja Uno Lindelöf, markiisitar Elna Messia de Prado, VR:n pääjohtaja Jalmar Castrén kuin viulutaiteilija Sulo Hurstinen.

”Tämäntyyppisten kirjojen aikaansaaminen on tärkeää ‒ ei ainoastaan asunto-osakeyhtiölle ja sen asukkaille vaan laajemminkin. Kun talon eri vaiheet istutetaan ympäristöönsä ja aikaansa, syntyy uusi pala tulevaisuuden ymmärtämisen palapeliin”, toteaa talon asukas Hannu Syrjänen, joka on myös Asunto Oy Hietalahdenranta 15:n hallituksen jäsen.

Suna Vuori
Hietalahden jugendlinna
ISBN 978-951-858-266-6
120 sivua
SKS Kirjat 2024

Tilaa verkkokaupasta >>