Seksitauteja on pelätty ja niistä on vaiettu – uutuuskirja Lähti kuin kuppa Töölöstä kertoo seksitautien historiasta Suomessa

Lähti kuin kuppa Töölöstä tarkastelee pelättyjen, vaiettujen ja hävettyjen seksitautien historiaa Suomessa. Teos käsittelee niin seksitautien hoidon järjestämistä, käytännön hoitotyön muutoksia ja potilaan asemaa kuin seksitautien ehkäisemiseksi tehtyä työtä. Samalla se piirtää kuvan suomalaisen yhteiskunnan muutoksista 1900-luvun alusta tähän päivään. Ovatko seksitaudit moraalikysymys vai kansanterveydellinen ongelma?

”Vismuttineuloja ei ehditty keittää, ne viskattiin vain pyllyistä suoraan pöydällä olevaan karboliuokseen puhdistumaan. Kyllä piti kiirettä kun pääsiäisen jälkeenkin eräänä päivänä oli hoidettavana 45 kuppapotilasta, jolle oli annettava neosalvarsaania intravenöösisesti ja samalla myös vismuttia takapuoleen, vain kahden tunnin sisällä.” 
– Apulaislääkäri C. E. Sonck, Helsingin kaupungin veneeristen tautien poliklinikka, 1930-luku

”Helsingissä [klamydian] tartunnanjäljityksen kulta-aika ajoittui 1980-luvulle. Vaikeimmat tapaukset ohjattiin aina kaupungin poliklinikalle, jonka sosiaalihoitaja jalkautui kaduille etsimään taudille altistuneita. Työ oli melkoista salapoliisitoimintaa. Joskus tuntomerkkeinä olivat vain baarin nimi ja tieto etsityn henkilön ulkonäöstä ja ammatista.”
– Hyksin sukupuolitautien poliklinikalla tartunnanjäljitystä tehnyt hoitaja Aulikki Merisalo

SKS Kirjat julkaisee teoksen yhteistyössä Sukupuolitautien vastustamisyhdistyksen kanssa. Yhdistys perustettiin vuonna 1945 sukupuolitautien torjunnan tehostamiseksi, kun kupan ja tippurin esiintyvyys oli sodan jälkeen korkea. Alkuvuosina yhdistyksen tavoitteena oli valistuksen lisääminen ja neuvonta-asemien perustaminen, sittemmin se on edistänyt penisilliin käyttöönottoa seksitautien hoidossa ja tuonut ensimmäiset kondomiautomaatit Suomeen.

– Meillä on nyt osittain samat haasteet kuin yhdistystä perustettaessa 77 vuotta sitten. Kuppa- ja tippuritartunnat ovat taas lisääntymässä. Nykypäivän haasteena on lisäksi bakteerien mikrobilääkeresistenssi etenkin tippurin kohdalla, yhdistyksen puheenjohtaja, iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back sanoo.

Hanna Lundell-Reinilä & Antti Parpola
Lähti kuin kuppa Töölöstä – Seksitautien historiaa Suomessa
ISBN 978-951-858-498-1
SKS Kirjat 2023

Tilaa teos verkkokaupastamme >>