Tiia Kailaheimo vietti kevään 2023 SKS Kirjat -kustantamon harjoittelijana. Lue Tiian kokemuksista ja nappaa talteen kirjavinkit kesään!
Ihastuttava Bulevardi vanhoine rakennuksineen, yhden vanhan rakennuksen portista sisäpihalle ja sisään suurista puisista ovista. Pieni, viihtyisä toimisto, jonka jokaisessa työhuoneessa kirjahyllyjä. Työpöydällä yksi vaaleanpunainen ruusu, tietokone, puhelin ja kustantamon kangaskassi.
Kustantamoharjoitteluni ensimmäisinä viikkoina minulla oli hymy herkässä. Olin odottanut ja jännittänyt harkan alkua, ja kun se vihdoin koitti, oli oloni melkein epätodellinen. Täällä sitä nyt oikeasti ollaan, kirjojen tekemisen ytimessä, muistan ajatelleeni istuessani työhuoneessani ensimmäisen editoimani käsikirjoituksen äärellä. Olin työskennellyt aiemmin kirjakaupassa, ja tuntui mahtavalta päästä näkemään ketjun se pää, jossa kirjoja tehtiin! Romantisoin kirjakuplassani jopa työhuoneeni ikkunasta avautuvan näkymän vastapäisen talon seinään ja roskiksille. Näkyyhän tuolta aurinkoisena päivänä valonsäteitä, ja ikkuna itsessään on niin vanha ja nätti.
Opiskelen Tampereen yliopistolla kirjallisuustiedettä (sekä sivuaineina viestintää, mediatutkimusta ja kauppatieteitä), ja kustantamossa työskentely on ollut haaveeni jo pitkään. Isossa mediatalossa toimitusharjoittelussa vietetyn vuoden jälkeen minua kiinnosti nähdä, millaista työskentely pienehkössä ja historiallisessa kustantamossa olisi. SKS:n juuret ovat todella vaikuttavat! Ja nyt voisi sanoa, että minäkin olin ainakin yhden hiirenkorvan verran osa sen latvustoa.
Kun takana oli jo yksi hieman pidempi työharjoittelu, eivät lounaat työkavereiden kanssa, Teams-palaverit tai toimiston työajat vaatineet paljoakaan totuttelua. Pääsinkin solahtamaan yllättävän nopeasti kustantamon arkeen. Tässä minua auttoi harkkaohjaajani Katri, joka piti minusta alusta alkaen hyvää huolta. Myös koko henkilökunta oli ystävällistä ja avuliasta. Koin oloni tervetulleeksi, ja minusta tuntui, että sain oikeasti oppia ja harjoitella rauhassa. Näkemyksistäni oltiin kuitenkin myös kiinnostuneita ja työpanoksellani tuntui olevan merkitystä. En ollut tullut vain kahvia keittelemään, vaikka sitäkin toki tein! Välillä kahvia haettiin lounaan jälkeen jostain lähistön kahvilasta – etenkin, jos mieli teki kevään edetessä jäälattea. Töitä saattoi tehdä myös etänä, mikä mahdollisti minulle harjoittelun suorittamisen kotoa Tampereelta käsin.
Pienessä kustantamossa harjoittelun suurimmaksi eduksi koin sen, että pääsin näkemään ja tekemään monia erilaisia kustantamon työtehtäviä. Harjoitteluni aikana avustin myynti- ja markkinointitiimiä muun muassa uutiskirjeiden kokoamisessa, sosiaaliseen mediaan sisällön tuottamisessa ja ideointipalavereissa. Tiesin jo sivuaineideni ja aikaisempien työkokemusteni vuoksi, että viestinnän ja markkinoinnin työtehtävät ovat minulle mieluisia. Suurin yllättäjä harjoittelun aikana olikin itse kustannustoimittaminen, etenkin editointi. Se oli minulle ennestään vierasta ja siksi alkuun melko jännittävääkin. Vauhtiin päästyäni kuitenkin huomasin, että editoinnissa pääsen hyödyntämään kirjallisuustieteen opintojani aivan uudella tavalla ja että se on oikeastaan aika ihanaa. Kolmessa kuukaudessa ehti yllättävän paljon!
Nyt odottelen innolla, että saan syksyllä käsiini ne kirjat, joita olen ollut mukana tekemässä; editoiden, oikolukien, taittovedoksia tarkistaen ja hakemistoja tehden. Lisäksi olen avustanut Älyn ja tekijänpalkkioiden kanssa, osallistunut kirjan julkistamistilaisuuteen, käynyt työlounaalla kirjailijan kanssa ja osallistunut erilaisiin palavereihin. Juuri palavereiden kautta olen saanut parhaan käsityksen siitä, millaista kustantamon arki on ja miten ideasta lopulta syntyy valmis kirja – ja mitä kirjalle tapahtuu vielä sen jälkeen!
Työkavereiden työtä seuratessani olen myös saanut huomata, että kustannustoimittajan työhön kuuluu oikeastaan aika paljon projektinhallintaa. Hahmotukseni kustannustoimittajan työstä ja kustantamon eri työtehtävistä on harjoittelun myötä kirkastunut ja haaveeni kirja-alalla työskentelystä vain entisestään vahvistunut. Nyt palaan toisaalta haikein, toisaalta innostunein mielin yliopistolle puolentoista vuoden tauon jälkeen viimeistelemään kandidaatintutkintoani. Kiitos SKS Kirjat -kustantamon ihanalle henkilökunnalle tästä kokemuksesta, toivottavasti tapaamme vielä!
Kesälukemiseksi suosittelen:
Henna Karppinen-Kummunmäki: Sydänsurujen historia
Karolina Kouvola: Pohjolan jumalattaret
Helena Telkänranta: Millaista on olla koira?
Syksyn 2023 uutuuksista odotan eniten:
Minna Miao: Prokrastinaatio – Aloittamisen vaikeus ja miten se voitetaan
Juha Hurme: Kenen Kalevala?
Sara Norja: Alkemian historia
Terkuin, Tiia Kailaheimo