Sylvia Borgströmin (1870–1962) muistelmat tarjoavat kiehtovan kurkistuksen eurooppalaisen yläluokan elämään ennen 1900-luvun historian suuria myllerryksiä. Osmo Pekosen kääntämänä muistelmat julkaistaan nyt vihdoin suomeksi.
Sylvia Borgström oli helsinkiläisen liikemiesdynastian perillinen, jonka kohtalo kuljetti keskelle Englannin eliittiä. Hänen muistelmissaan tapaamme nuoren Sylvian niin C. G. E. Mannerheimin daamina Talvipalatsin tanssiaisissa, paavi Pius X:n yksityisaudienssilla Vatikaanissa kuin Walesin prinssin kanssa samalla illallisella Bad Homburgissa. Sylvian tuttavina vilahtavat esimerkiksi mestarivakooja Sir Paul Dukes ja Sigmund Freud. Yksi Sylvian tyttäristä avioitui Nikolai II:n sisarenpojan ruhtinas Andrei Romanovin kanssa.
Nykylukijalle Sylvian muistelmat ovat kiehtova matka eurooppalaisen eliitin sotia ja vallankumouksia edeltäneeseen elämäntapaan. Nuori Sylvia kirjoittaa leppoisista kesistä maaseutukartanoissa, pohtien välillä ahdistuneena 1900-luvun yhä lähemmäksi hiipiviä kauhuja. Diana E. Kaleyn mukaan hänen isoäitinsä muisteli elämäänsä kuitenkin hyvin nostalgisesti:
”Let’s Light the Candles, jonka kirjoittamisen Sylvia oli aloittanut 21. lokakuuta 1941 Aboynessa, ilmestyi tammikuussa 1944. Se oli kuin tuulahdus toisenlaisesta menneestä maailmasta, joka oli ollut loistokkaampi, kenties myös kevytmielisempi; maailmasta, joka oli muuttanut muotoaan jo ensimmäisen maailmansodan seurauksena ja nyt oli auttamattomasti jäänyt taakse. Kirjasta tuli niin suosittu, että siitä otettiin toinen painos, sitten jo kolmaskin, kaikki painettuna kellertävälle sota-ajan paperille.”
Alun perin englanniksi vuonna 1944 julkaistu muistelmateos ilmestyy nyt professori Osmo Pekosen suomentamana ja kommentoimana. Sylvia Borgströmin Helsingissä asuva tyttärentytär Diana E. Kaley on toimittanut teoksen ja kirjoittanut teoksen epilogin, joka kertoo miten Sylvian ja hänen tytärtensä elämä sotavuosien jälkeen jatkui.
”Sylvian muistelmat täytyy hyväksyä menneen maailman historiallisena dokumenttina, josta heijastuvat asenteet pakostakin tuntuvat nykymaailmassa hieman oudoilta. – – Kertomuksesta näkyy, kuinka vuonna 1870 syntynyt ja Talvipalatsin tanssiaisiin osallistunut Sylvia vähitellen itsekin alkaa tuntea olevansa pelkkä kadonneen maailman jäänne, kun 1900-luvun historian suuret myllerrykset, kuten Venäjän vallankumous ja kaksi maailmansotaa, pyyhkivät hänelle tuttuja ja rakkaita asioita jäljettömiin. – – Sylvia kirjoittaa entisajan kuninkaallisten ja aatelisten loistokkaasta elämästä romantisoivan nostalgian vallassa, täysin sivuuttaen epädemokraattisen yhteiskuntajärjestyksen varjopuolet. Hänen ikävöimänsä menneen maailman yläluokalla kieltämättä oli tyyliä.”
– Osmo Pekonen
Sylvia Borgström
Muistojeni kynttilöitä – Vanhaa Eurooppaa palatseista pommisuojiin
Toimittanut Diana E. Kaley
Suomentanut Osmo Pekonen
ISBN 978-951-858-492-9
SKS Kirjat 2023