Alkemiaa, poltergeistejä ja viljaympyröitä – Uutuuskirja Huuhaa-Suomen historia esittelee maamme kummat mysteerit ja oudot tapaukset

Suomen historia on täynnä outoja tapauksia Pudasjärven ufoista ja kummituslentokoneista Vaasan salakäytäviin ja radion telepatiakokeisiin. Vesa Sisätön uutuuskirja Huuhaa-Suomen historia kertoo näistä yliluonnollisina pidetyistä tapauksista alkemistien laboratorioista ja 2000-luvun viljaympyröihin.

Huuhaa-Suomen historia esittelee kolmisenkymmentä kummaa tapahtumaa ja ilmiötä keskiajalta 2000-luvulle. Merkillisten tapahtumien kirjo ulottuu harmittomista jutuista traagisiin tapahtumiin. Skeptikko Vesa Sisättö ei verhoa mysteerejä arvoituksellisuuden viittaan, vaan kertoo niistä historiallisina ja ihmisiä suuresti kiinnostaneina ilmiöinä.

– Huuhaa viittaa asioihin ja tapauksiin, jotka ovat perättömiä, epäuskottavia tai epätieteellisiä. Saman otsikon alle mahtuvat kummittelut, ennustukset, ilmestykset, poikkeavat teoriat, ihmeelliset keksinnöt, ihmeet, ufot, telepatia ja vaikka saatananpalvonta. Valtaosa näitä ilmiöitä käsittelevästä kirjallisuudesta tuntuu pitävän lähtökohtanaan sitä, että ”jotain selittämätöntä tässä tuntuu olevan”. Tämän kirjan lähtökohta on ”mitään selittämätöntä tässä ei ole”. En pyri selittämään ilmiöitä pois, mutta haluan kertoa siitä, mitä todella tapahtui, mistä meillä on todisteita ja ennen kaikkea millainen oli ihmisten reaktio väitettyihin tapahtumiin, Sisättö sanoo.

Villit tarinat Suomen muinaiskuninkaista, Uri Gellerin taipuvista lusikoista ja 1990-luvun saatananpalvontapaniikista herättävät lukijan kysymään, miksi haluamme niin kovasti uskoa mitä kummallisimpiin kehitelmiin.

Kunhan yksilöinä ja yhteisöinä pystymme hahmottamaan jonkinlaisen rajan toden ja epätoden välillä, voimme nauttia huuhaasta vilpittömin mielin. Huuhaa on ihmeellinen ilmiö. Ilman sitä maailma olisi huomattavasti tylsempi paikka.

Vesa Sisättö on toimittaja ja tietokirjailija. Hänen aikaisempia teoksiaan ovat mm. Lukemisen voima (SKS 2020) ja Only in Finland – Suomalaisen järjenkäytön tähtihetkiä (SKS 2018).

Vesa Sisättö
Huuhaa-Suomen historia
ISBN 978-951-858-300-7
SKS Kirjat 2022

Tilaa SKS Kirjat -kustantamon uutiskirje >>