Tiedonjulkistamisen valtionpalkinto Perinnevegeä-tietokirjalle

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt kirjailija Anniina Ljokkoille, kirjailija, väitöskirjatutkija Liisa Kaskelle ja valokuvaaja Tuuli Mathisenille tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon teoksesta Perinnevegeä (SKS Kirjat 2021).

Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää vuosittain tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan esityksestä. Palkinnot myönnetään tieteellisen, taiteellisen ja teknologisen tiedonvälityksen alalla tehdystä merkittävästä tiedonjulkistamistyöstä, joka on lisännyt kansalaisten tietämystä ja antanut virikkeitä yhteiskunnalliselle keskustelulle. Vuonna 2022 palkinto myönnetään Anniina Ljokkoille, Liisa Kaskelle ja Tuuli Mathisenille teoksesta Perinnevegeä.

Perinnevegeä ammentaa entisaikojen ruokapöytien parhaimmistosta ja lähestyy yhteistä ruokaperintöämme ilmastolle ja eläimille lempeästä näkökulmasta. Ruuanlaiton ohessa teos kertoo esivanhempiemme ruokakulttuurista ja eri ainesten taustoista.

– On upeaa, että kasvisruokien historian ja ruokaperinteen esiin nostaminen saa tällaisen tunnustuksen! Ruoan historia ylipäätään on ollut lähinnä naisten tonttia, tämä on samalla tunnustus kaikille äitisukupolville meitä ennen – ja pohjimmiltaan luontoäidille, jota ilman kukaan ei täällä keräilisi, viljelisi tai söisi yhtään mitään, kommentoi Liisa Kaski.

”Kirjan aihe on ajankohtainen monesta näkökulmasta. Kasvispainotteisen ruokavalion suosiminen on merkittävä yksilön keino ehkäistä ilmastomuutosta ja edistää terveyttä. Suuri joukko suomalaisia syö edelleen liian vähän kasviksia päivittäin, mikä puolestaan liittyy merkittävien kansanterveysongelmien kehittymiseen. Kirjan teema on ajankohtainen myös, kun mietitään maatalouden tulevaisuutta ja Suomen ruokahuollon omavaraisuutta”, palkintoperusteissa todetaan.

– Olemme tosi kiitollisia siitä, että tämä kirja on huomattu ja nähty sen arvo sekä menneisyyden että tulevaisuuden kannalta. Kun aloimme kirjaa tehdessä tutkia paikallista ruokahistoriaa, yllätyimme itsekin kasvisruokien suuresta määrästä. Kun historiassa menee vähän viime vuosisataa kauemmas, huomaa, että täällä pohjoisessakin on syöty arkipäivinä vegaanilounaita, sanoo Anniina Ljokkoi.

Tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen jakaa vuoden 2022 tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot 13.9.2022. Tänä vuonna jaetaan yhdeksän palkintoa.

Anniina Ljokkoi (vas.), Tuuli Mathisen ja Liisa Kaski.

Palkintoperustelut kokonaisuudessaan:

Perinnevegeä-kirja esittelee suomalaista ruokakulttuuria ja ruokahistoriaa kasvisruokien näkökulmasta kauniilla kuvilla ja sujuvasanaisella, asiapitoisella tekstillä. Lähes 50 kasvisruokareseptiä konkretisoivat kirjan viestiä. Nykyaikaan sopivat reseptit ohjaavat lukijaa kokeilemaan ruokien valmistamista ja maistamista.

Kirja tuo vaihtoehtoja ilmasto- tai eettisistä syistä kasvisruokavaliota noudattavien ruokavalion käytännön toteutukseen. Reseptit ja teksti kertovat sujuvasti ja mielenkiintoisesti lähiruoan hyödyntämisestä menneisyydessä ja edelleen olemassa olevista mahdollisuuksista. Teos tuuppaa toteuttamaan terveyttä edistävää ruokavaliota, mikä sopii myös henkilöille, jotka vähitellen haluavat lisätä ruokavalioonsa kasvispainotteisuutta. Samalla tutustutaan vanhaan suomalaiseen ruokaperinteeseen ja perinneruokiin ennen karjalanpaistin aikakautta.

Viime vuosina kuluttajamarkkinoille on tullut kasviperäisiä proteiinivalmisteita ja kasvimaitotuotteita. Kirja esittelee näiden nykytuotteiden vanhoja sukulaisia ja kertoo niiden aikaisemmasta valmistamisesta Suomessa ja lähialueilla. Samalla lukija saa kokeilla reseptejä edullisemmilla raaka-ainevalinnoilla, jopa lähiruoasta.

Kirjan aihe on ajankohtainen monesta näkökulmasta. Kasvispainotteisen ruokavalion suosiminen on merkittävä yksilön keino ehkäistä ilmastomuutosta ja edistää terveyttä. Suuri joukko suomalaisia syö edelleen liian vähän kasviksia päivittäin, mikä puolestaan liittyy merkittävien kansanterveysongelmien kehittymiseen. Kirjan teema on ajankohtainen myös, kun mietitään maatalouden tulevaisuutta ja Suomen ruokahuollon omavaraisuutta.”

Lisätietoa palkinnosta >>

Anniina Ljokkoi ja Liisa Kaski
Valokuvat: Tuuli Mathisen
Perinnevegeä
ISBN 978-951-858-242-0
SKS Kirjat 2021

Tilaa SKS Kirjat -kustantamon uutiskirje >>