Ville Jalovaaran myyttejä murtava Helsinki 1944 kertoo, miten Suomen pääkaupunki pelastui tuholta Neuvostoliiton suurpommituksissa

Moni suurkaupunki tuhoutui toisen maailmansodan valtavissa pommituksissa kokonaan, mutta Helsinki pelastui vastoin kaikkia odotuksia Neuvostoliiton ilmavoimien hyökätessä helmikuussa 1944. Historiantutkija Ville Jalovaara kertoo kirjassaan Suomen kohtalonviikkojen tapahtumista ennennäkemättömällä tarkkuudella.

Helsinkiläiset viettivät 6. helmikuuta 1944 talvista sunnuntai-iltaa, kun kaupungin sireenit alkoivat soida ilmahälytyksen merkiksi. Stalin oli määrännyt Neuvostoliiton ilmavoimat aloittamaan massiivisen pommituskampanjan, jonka tarkoitus oli pakottaa Suomi irti sodasta Kremlin sanelemilla ehdoilla. Pian maan pääkaupungista olisivat jäljellä vain rauniot.

Stalinin suunnitelma ei kuitenkaan onnistunut. Moni suurkaupunki tuhoutui kokonaan toisen maailmansodan valtavissa pommituksissa, mutta Helsinki pelastui vastoin kaikkia odotuksia. Miten pääkaupunki oikein selvisi siihen kohdistuneesta massiivisesta hyökkäyksestä? Uutuuskirjassaan Helsinki 1944 – Taistelu pääkaupungista historiantutkija Ville Jalovaara palaa sota-arkistojen alkuperäislähteille. Jalovaara kertoo ennennäkemättömällä tarkkuudella, mitä Suomen kohtalonviikkoina tapahtui – niin vallan saleissa, pommisuojissa, yöhävittäjien tukikohdassa kuin yksittäisillä ilmatorjuntatykeillä.

Ville Jalovaara on helsinkiläinen toisen maailmansodan ja kylmän sodan historiaan erikoistunut poliittisen historian dosentti, tutkija ja kaupunkivaikuttaja. Hänen aikasempia teoksiaan ovat muun muassa mm. Piispa Wallinmaan surma ja Lähemmäksi muuta Suomea.

“Taiten kudottu mosaiikki. Lähestyvien pommikoneiden surina, ilmatorjunnan yhteislaukaukset, palomiesten jäätyneet vaatteet ja evakkojunien kolke yhdistyvät teoksessa saumatta Suomen, Saksan ja Neuvostoliiton kolmiodraamaan ja Teheranin vuoden 1943 neuvotteluihin, joissa liittoutuneiden ykkösnimet puivat keskenään maailman ja siinä sivussa Suomenkin tulevia kohtaloita.”
– Matti Huuskonen, Helsingin Sanomat

“Tulta Helsingin taivaalle” – Helsingin Sanomien juttu Ville Jalovaaran kirjasta >>

Ville Jalovaara
Helsinki 1944 – Taistelu pääkaupungista
ISBN 978-951-858-331-1
Sidottu, 356 sivua
SKS Kirjat 2023

Tilaa teos verkkokaupastamme >>