Mitä tapahtuu, kun mies ikääntyy? Lääkäri Jarmo Karpakan uutuuskirja Eläköön mies! tarjoaa vertaistukea ja vinkkejä hyvinvoinnistaan kiinnostuneelle 50+ miehelle

Kun liikuntalääketieteen erikoislääkäri Jarmo Karpakka kesällä 2020 jäi eläkkeelle, hän halusi nostaa esiin suomalaisten yli 50-vuotiaiden miesten terveysongelmat ja niiden ennaltaehkäisyn keinot. Ensin Karpakka käveli Suomen päästä päähän, sitten syntyi kirja. Eläköön mies! tarjoaa vertaistukea ja vinkkejä hyvinvoinnistaan kiinnostuneelle miehelle. Kokeneen lääkärin teos huomioi elämän peruspilarit unesta ravintoon ja liikuntaan henkistä jaksamista unohtamatta.

Keski-iästä eteenpäin elintavoillamme on ratkaiseva merkitys terveyteemme ja hyvinvointiimme. Kuinka suorituskykyä voi vahvistaa ja sairauksien riskejä pienentää? Miten juurruttaa terveelliset valinnat arjen rutiineiksi?

Uutuuskirjassaan Eläköön mies! – Enemmän terveitä vuosia erikoislääkäri Jarmo Karpakka kannustaa aikuisia miehiä pitämään itsestään parempaa huolta. Hyvän elämän peruspilareita ovat uni, ravinto, liikunta, ihmissuhteet ja myönteisyys. Kirjassaan Karpakka käsittelee niitä positiivisen psykologian kautta ja aikuisen miehen ymmärtämällä kielellä.

Perintötekijöillemme emme mahda mitään, mutta ne eivät aikuisiällä pääsääntöisesti määrääkään kohtaloamme. Terveet elämäntavat ratkaisevat, eikä muutos ole koskaan myöhäistä.

Voimaa vertaistuesta

Lempeiden terveysvinkkien lisäksi kirjaan on koottu aikuisten suomalaisten miesten selviytymistarinoita. Autenttiset tarinat kattavat kaikki miesten kansansairaudet ja keskeisimmät terveyshaasteet sepelvaltimotaudista erektiohäiriöön.

Ihminen samaistuu tuntemattomienkin tarinoihin, jos niissä voi nähdä ripauksen itsestään. Koin, että kirjalle, jonka avulla miehet voivat reflektoida omaa elämäänsä, oli tarvetta. Toivon, että kirjassa kerrotut autenttiset miesten selviytymistarinat toimisivat herätteenä ja inspiraationa meille itse kullekin.

Jarmo Karpakka on liikuntalääketieteen erikoislääkäri ja lääkintöneuvos. Hän on tehnyt työuransa yksityisen ja julkisen terveyden johtotehtävissä ja jäänyt eläkkeelle Mehiläisestä kesällä 2020. Syksyllä 2020 Karpakka käveli Suomen päästä päähän, Jäämereltä Itämerelle. Via Uomo – Miehen tie -tempauksen tarkoituksena oli edistää aikuisten miesten terveyttä ja terveyspuhetta.

Jarmo Karpakka
Eläköön mies! – Enemmän terveitä vuosia
ISBN 978-951-858-493-6
SKS Kirjat 2023