Yöjoen valot Botnia-kirjallisuuspalkinnon ehdokkaaksi

Virpi Koskelan ja Janne Körkön teos Yöjoen valot on yksi kahdeksasta Botnia-kirjallisuuspalkinnon ehdokaskirjasta. Monikerroksinen valokuva- ja haastatteluteos tarkastelee ihmisen yhteyttä padottuun jokeen ja sitä ympäröivään luontoon.

Oulun kirjailijaseura ry:n jakama tunnustus myönnetään kirjailijalle, joka asuu Pohjois-Pohjanmaalla tai on kotoisin sieltä. 15 000 euron arvoinen palkinto jaetaan lokakuussa 2022. Palkinto jaetaan nyt kuudetta kertaa.

Botnia-raadin jäsenet ovat kirjallisuudentutkija, journalismin yliopettaja Satu Koho (raadin puheenjohtaja), toimittaja Pia Kaitasuo, kirjastonhoitaja Jaana Märsynaho, kirjabloggaaja Simo Sahlman, dramaturgi Jukka Heinänen, pastori Juha Vähäkangas ja kirjallisuudentutkija Hanna-Leena Määttä.

Raadin ehdokasperustelut:

Taiteilija-tutkija Virpi Koskelaa ja valokuvaaja-dokumentaristi Janne Körkköä yhdistää Yli-Ii. Molemmat ovat syntyneet havainnoitsijoiden heimoon, ja kummankin suhde synnyinpaikkakuntaan on ollut elämän ikäinen mittelö kysymisen ja ymmärtämisen välillä.

Yöjoen valot on unohdetun ajan ja elämän kertomusta, ja Yli-Iin kylien, jotka Oulun kaupunki nielaisi sylkäisten suustaan vain vähäiset ruodot. Se, mitä ei voitu viedä ja minkä teoksen eetos kirkastaa, on syvä yhteys paikkaan.

Iijokivarressa asuva Saimi paljastaa tekijöille, mistä kaikessa on kyse: ”Kukkolan Laina sanoi, että joki on hänen jokapäiväinen raamattunsa. Sitä voi päivittäin lukea aina vähän eri kohdasta. Joki merkitsee elämän jatkuvuutta. Aina pitää virtaavaa vettä kunnioittaa.”

Niinpä Koskela ja Körkkö ovat seuranneet virtaa – iijokiseudun ihmisten tarinaa – kuin pastoraalissa. Kannesta kanteen edetään hartaasti: luotuja ja luotua kunnioittaen kuin virttä veisaten. Viimeisen säkeen vaimettua lukijalla on eheä ja voimaantunut tunne.

Lue lisää Botnia-kirjallisuuspalkinnosta >>

Virpi Koskela ja Janne Körkkö
Yöjoen valot – Kuvia ja tarinoita Iijoen varrelta
ISBN 978-951-858-332-8
SKS Kirjat 2022