Volter Kilpi saa vihdoin elämäkerran

Ensimmäinen elämäkerta kirjallisuutemme omintakeisesta mestarista Volter Kilvestä julkistetaan Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuusviikolla 13.7.2022. Laura Kokon kirjoittama elämäkerta rikastaa kuvaa kirjailijasta, joka on yksi suomalaisen kirjallisuuden suurista klassikoista.

Volter Kilven (1874–1939) teos Alastalon salissa on nimetty Suomen parhaaksi romaaniksi, mutta millainen ihminen oli kirjailija itse? Kotiseutunsa Kustavin merellistä arkea kuvannut Kilpi oli ihmisyyteen uskova saaristolaiskirjailija, joka sanojensa mukaan eli merkillisen elämän.

Hilja Kilven suunnittelema Pirtti valmistui kesällä 1925. Pirtissä sijaitsi sauna sekä kamari, jota Volter käytti kirjoitushuoneenaan. Kuva: Helena Pylkkäsen yksityisarkisto

Kirjan ratio on elämän ilmaisu, elämän vangitseminen sanaksi. Olen tullut jokaiseen kirjaani elämäntilityksen paineessa.

Volter Kilpi

Laura Kokon kirjoittama elämäkerta kertoo Volter Kilven elämästä kirjailijana ja kuvailee kiinnostavasti myös hänen vähälle huomiolle jäänyttä kirjastouraansa sekä yhteiskunnallisia pyrkimyksiään.

Volter nimitettiin 1921 Turun yliopiston kirjastonhoitajan toimeen, jossa hän toimi kuolemaansa saakka. Kuva on 1930-luvulta. Kuva: Uusi Aura, Museovirasto, Historian kuvakokoelma

Kilven tuotantoa on osattu arvostaa ja ihmetellä, mutta omaa tietään kulkenut kirjailija on henkilönä säilynyt yleisölleen etäisenä. Suomalaisen kirjallisuuden klassikoksi nousseen Saaristosarjan takaa paljastuu lempeä perheenisä, joka kamppaili koko ikänsä ansiotyön ja kirjoittamisen ristipaineessa.

Turkuun muuttoon valmistautuva Kilven perhe kesällä 1919 Porissa. Kuvassa Volter, Riitta, Jaakkima ja Hilja. Kuva: Atelier Englund, Museovirasto, Historian kuvakokoelma

Kilvelle yksinäisyyden ja erillisyyden kokemus, kitka ja kaipuu seurallisuuteen, oli merkittävä kirjallinen teema. Kysymys on nimenomaan yksinäisyyden kokemuksesta, sillä Kilpi eli kaksi onnellista avioliittoa, joten tyystin yksinäinen hän oli lopulta hyvin harvoina elinvuosinaan. Kyse oli enemmänkin tyydyttämättömästä kaipuusta tulla nähdyksi ja ymmärretyksi kirjailijana ja ajattelijana. Tällaista vastakaikua Kilpi sai elinaikanaan kokea harvoin.

Laura Kokko

Elämäkerta julkistetaan Kustavissa Tuulentuvalla Kilpi-viikon avajaisiltana 13.7. klo 18. Lisätiedot >>

Laura Kokko on kulttuurihistorioitsija ja viulisti, joka on toiminut Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuusviikon taiteellisena johtajana vuosina 2010–2013. Kuva: Cata Portin

Laura Kokko
Volter Kilpi – Elämäkerta
ISBN 978-951-858-301-4
SKS Kirjat 2022

Tilaa kirja-aiheinen uutiskirjeemme >>