Harjoittelijan kesäterveiset kustantamosta

Millaista oli tutustua kustantamon toimintaan ja kustannustoimittajan työhön? Mikä on kirjojen tekemisessä parasta? Elina Immonen teki meillä keväällä 2022 kolmen kuukauden yliopistoharjoittelun, ja muistelee alla kokemuksiaan työstä kustantamossa.

Innostuin harjoittelupaikkaa hakiessani pienemmän kustantamon tuomista mahdollisuuksista, jotka osoittautuivat oikeiksi: pienessä työyhteisössä jokainen tekee useampia työtehtäviä, kustannustoimittaja osallistuu myös kirjan ulkoasun suunnitteluun ja markkinointivastaava kirjojen kustannustoimittamiseen. Pääsin tutustumaan kustannusalaan kokonaisuutena ja näkemään työn monet eri puolet ja vaiheet.

Heti harjoitteluni alussa sain seikkaperäisen esittelyn kustantamon toiminnasta ja siitä, miten kirja vaihe vaiheelta syntyy. Jokainen kustantamon työntekijä esitteli minulle omaa työtänsä, ja näin sain kustannustoimittajan työn ohella tietoa esimerkiksi kirjojen markkinoinnista ja myymisestä sekä oppimismateriaali Älyn tekemisestä. Uskon, että kustannustoimittajan on hyvä ymmärtää oman työnsä lisäksi myös taittajan, markkinointivastaavan ja kannen suunnittelijan työtä, jotta tietää, miten omalla työllään tehdä myös muiden työstä sujuvampaa.

Parasta harjoittelussa oli se, että sain tehdä vaikka mitä erilaisia työtehtävä: kolmen kuukauden aikana pääsin muun muassa tekemään useamman hakemiston, editoimaan käsikirjoituksia, oikolukemaan monta taittovedosta, hoitamaan tekijänpalkkioasioita, myymään kirjoja, suunnittelemaan takakansitekstejä ja valmistelemaan kokouksia. Iloa toi myös lämmin ja avoin työyhteisö, jossa sain palautetta työstäni ja uskalsin matalalla kynnyksellä kysyä kysymyksiä ja pyytää apua – minkä lisäksi kaikki olivat mukavia ja rentoja tyyppejä, joiden kanssa oli kiva tehdä töitä.

Suosittelen SKS Kirjat -kustantamoa harjoittelupaikaksi jokaiselle, joka haluaa päästä luentosalien suljetusta ympäristöstä niin sanotusti suoraan syvään päätyyn tekemään oikeaa merkityksellistä työtä. Itse opiskelen pääaineena kotimaista kirjallisuutta, ja opinnot jäävät enimmäkseen hyvin teoreettiselle tasolle. Heti ensimmäisinä työpäivinäni pääsin oikeiden käsikirjoitusten äärelle, ensimmäisenä editoimaan kiehtovaa syksyllä ilmestyvää teosta Symbolien Helsinki. Koen, että vanha viisaus pitää paikkansa ja parhaiten työhön oppii juuri tekemällä. Harjoittelun myötä opin käytännössä, mitä kustantamossa tehdään, ja sain harjoitella ja kehittyä innostavassa ympäristössä.

Harjoittelu laadukkaassa tietokirjakustantamossa myös monipuolisti käsitystäni tietokirjallisuudesta: sain perehtyä harjoittelun aikana niin perinteisempiin historiateoksiin kuin humoristisiin ja kevyempiin kirjoihin. Monipuolisen ja motivoivan työn lisäksi sain uppoutua useisiin kiinnostaviin kirjoihin – ja mikäs sen parempaa kuin viettää päivänsä lukemalla työkseen? Ja mikä parasta: saada itse olla tekemässä hyvistä kirjoista vieläkin parempia ja nähdä lopussa oman työnsä jäljen.

Hieman jopa harmittaa jättää Bulevardi ja kokopäivätyö ja lähteä kesälomalle, niin oudolta kuin sen myöntäminen tuntuukin! Yllätyksekseni huomasin pitäväni työelämästä enemmän kuin opiskelusta, eniten ehkä siksi, että pääsin tekemään jotain oikeasti hyödyllistä ja merkityksellistä. Nyt palaan kuitenkin innolla luentosalien hämärään ja jatkan kustantamon parissa freelance-hommissa ja syksyn kirjamessuilla. Jään ilolla muistelemaan ensikosketustani kustannusalaan ja kahdeksan tunnin työpäivien arkeen, tästä on hyvä jatkaa!

Elina Immonen