Suomalaiset elivät kohtalonvuosiaan 1939–1945. Sota mullisti jokaisen elämän ja herkisti arjen ylittäville kokemuksille sotatantereella, kotirintamalla ja evakkoteillä. Satumaarit Myllyniemen uutuuskirja Yliluonnollinen sota purkaa sota-ajan tabuja ja antaa äänen suomalaisten aroille sotamuistoille.
Moni suomalainen kantaa edelleen mukanaan omaa tai sukunsa salaperäistä sota-ajan kokemusta. Sotavuosina erilaiset enteet ja aavistukset omasta, läheisen ihmisen tai maan kohtalosta olivat yleisiä. Sotilaan kuolema paljastui unessa, ja rintamalla kaatuneiden nähtiin palaavan kotiovelleen. Selittämättömiksi jääneet kokemukset ovat antaneet toivoa, lievittäneet pelkoa ja auttaneet valmistautumaan pahimpaan.
Näin oudon ilmiön syksyllä 1939 lumen aikaan, kun hanki punersi. Vanhempani sanoivat, että se tietää veristä sotaa, kun hanki punertaa niin kuin olisi vereen kastettu.
Yliluonnollinen sota -uutuuskirjan kertomukset ovat tavallisten ihmisten arkoja muistoja. Ne kuljettavat ajasta ennen sotia talvisotaan, välirauhasta jatkosotaan ja lopuksi Lapin sotaan. ”Kokemukset kertovat tavallisen suomalaisen ihmisen selviytymisestä sodan paineessa. Ne antoivat lohtua synkimpiin hetkiin, mutta myös oikeutuksen viholliskuvan lietsomiselle ja tappamiselle. Kaikki sodan läpi käyneet eivät ole merkillisyyksiä kokeneet, mutta yleisiä kokemukset ovat. Jos sellaisen on kohdannut, siitä on kasvanut usein sodan avainkokemus, jonka selittämättömyys on jäänyt vaivaamaan”, Myllyniemi sanoo.
FM, kulttuuriantropologi Satumaarit Myllyniemi kirjoittaa parhaillaan väitöskirjaa suomalaisista toisen maailmansodan yliluonnollisiksi tulkituista kokemuksista Turun yliopiston folkloristiikan oppiaineeseen.
Myllyniemi vieraili Helsingin keskustan Akateemisen Kirjakaupan kohtaamispaikalla tiistaina 24.8. Tapahtuman tallenteen voi katsoa Akateemisen Facebook-sivuilla.