Uutuuskirja: Toimittaja Sakari Silvolan matka Nukkumatin, itäsaksalaisen arjen ja totalitarismin jäljillä

Muistatko Pikku Kakkosen Nukkumatin? Itä-Saksan ja sosialismin lempeä lähettiläs oli ahkera vieras myös Suomen televisiossa. Ylen toimittaja Sakari Silvola matkustaa uutuuskirjassaan syvälle Itä-Saksaan Nukkumatin ja ideologisen sodan jäljille.

DDR:n television ylpeys, nukkeanimaatiosarja Nukkumatti (Unser Sandmännchen) tarjoili lapsille unihiekan lisäksi välähdyksiä hauskoista pioneerileireistä, kiiltävistä Trabanteista ja hohdokkaista betonilähiöistä. Se eli mukana avaruuden valloituksessa ja esitteli itäblokin insinööritaidon saavutuksia huimilla kulkuneuvoillaan. Nukkumatti oli myös maailmankansalainen, joka ilmestyi lasten luokse kaukaisiinkin maisemiin, mutta kapitalistisia maita hän matkoillaan vältteli.

Nukkumatin parissa kasvanut, Ylen tuottajana ja toimittajana työskentelevä Sakari Silvola jäljittää Nukkumatin kylmä sota -uutuuskirjassaanlapsuutensa sankaria. Matka vie hänet syvälle Stasin, Ulbrichtin ja Honeckerin Itä-Saksaan ja kylmän sodan maailmaan, jossa rautaesiripun yli käytiin ideologista kamppailua myös lasten sieluista.

Lastenohjelma idän ja lännen välissä

”Myös sarjan syntytarina on osa idän ja lännen kilpavarustelua, sillä Itä- ja Länsi-Saksa kehittivät vuonna 1959 yhtä aikaa omia Nukkumatti-sarjojaan. DDR voitti kilpajuoksun runsaan viikon marginaalilla, ja sen jälkeen Itä-Saksan Nukkumatti oli suosiossa niin ylivoimainen, että harva esimerkiksi Suomessa tietää, että Länsi-Saksalla oli läpi vuosikymmenten oma Nukkumattinsa. Vaikka kylmä sota muutoin päättyi läntisen leirin voittoon, Nukkumateista voiton vei itäsaksalainen variantti. Lännen Nukkumatti haudattiin vähin äänin, mutta Unser Sandmänncheniä esitetään Saksassa edelleen”, Silvola taustoittaa.

Nukkumatti kertoo tarinoiden ja symbolien voimasta. Se ponnisti muurin jakamasta Berliinistä, kylmän sodan polttopisteestä, ja päätyi lasten suosikiksi myös Suomeen, joka pyrki tasapainoilemaan blokkien välissä. Suomen ja DDR:n ystävälliset suhteet tekivät mahdolliseksi sen, että suomalainen käsikirjoittaja saattoi lähettää Nukkumatin kahdessa jaksossa Suomen Lappiin.

Sakari Silvola on historia-aiheisiin erikoistunut Yleisradion tuottaja ja toimittaja. Hän vietti vuoden Nukkumatin jäljillä Berliinissä.

Tilaa teos >>

Haluatko sähköpostiisi tietoa uusista kirjoistamme? 
Tilaa verkkokaupan uutiskirje >>