Tieto on paras lahja – katso suosituksemme pukinkonttiin

Kirja on joululahjoista parhain, mutta minkä teoksen paketoisin tänä vuonna kuusen alle? Tässä muutama idea!

Koska kustantamossa olemme todenneet, että kovat, neliskanttiset paketit ovat vuodesta toiseen itsellemme mieluisimpia joululahjoja, ajattelimme koota yhteen parhaat lahjaideat omasta valikoimastamme.  Joulu on jo ihan pian, nyt on siis täydellinen hetki hankkia kirjalahja läheiselle – tai kirjoittaa oma toivekirje Joulupukille!

Rauhallista joulunaikaa ja antoisia lukuhetkiä tietokirjojen parissa!

Herkullisimmat lahjat keittiössä viihtyvälle kotikokille

Pirkko Sallinen-Gimpl: Suuri karjalainen piirakkakirja

Karjalanpiirakka ei ole suinkaan ainoa karjalaisen piirakkaperinteen edustaja, vaan piirakoita on joka lähtöön sultsinoista vatruskoihin. Suuri karjalainen piirakkakirja esittelee rakastettuja perinneleivonnaisia, joissa maistuu karjalainen vieraanvaraisuus ja vanhan leivinuunin lämpö.

Anniina Ljokkoi & Liisa Kaski: Perinnevegeä

Perinnevegeä johdattaa suomalaisen ruokaperinteen juurille. Teoksen reseptit ovat yksinkertaisia, mutta sitäkin maukkaampia – aivan kuten suomalaisen perinnekeittiön maut. Teoksessa on 50 kasvisruokareseptiä, joiden keskiössä ovat vanhat viljelykasvit, kuten herne, härkäpapu ja nauris.

Lahjakirjoja kielestä ja kirjallisuudesta kiinnostuneelle

Suvi Kaipainen & Annamari Saure: Äimän käkenä -sarja

Äimän käkenä -sarjan iloiset ja humoristiset äidinkielen puuhakirjat sopivat kaikille oman elämänsä kielipoliiseille, jotka harva se päivä hermostuvat kollegan lähettämien sähköpostiviestien pilkkuvirheiden määrästä tai ystävien tekstareiden pienistä alkukirjaimista. Puuhakirjat sopivat niin oman punakynän teroittamiseen kuin lahjaksi vinkkinä siitä, että yhdys sanoja ja oikeenkirjootusta tulisi hieman kerrata.

Laura Kokko: Volter Kilpi – Elämäkerta

Volter Kilven (1874–1939) teosta Alastalon salissa on tituleerattu Suomen parhaaksi romaaniksi, mutta millainen ihminen oli kirjailija itse? Kokon Volter Kilpi -elämäkerta on ensimmäinen laatuaan, ja käsittelee Kilven elämänvaiheita tarkkanäköisesti. Teoksessa matkataan Kustavin merelliseen maisemaan, jossa kirjailija eli omaa merkillistä elämäänsä.

Jyrki Korpua: Tolkien ja Kalevala

Tolkien on maailman tunnetuin fantasiakirjailija, joka kirjailijanuransa ohella oli myyttejä rakastava kielitieteilijä ja Oxfordin yliopiston professori. Hän ihaili Kalevalaa ja opiskeli suomea. Korpuan teos käsittelee sitä, kuinka tärkeässä asemassa kansalliseepoksemme tarinat ja suomen kieli ovat Tolkienin omassa tuotannossa.

Lukijalle, jota puhuttelee kulttuuri ja yhteiskunnalliset ilmiöt

Pasi Klemettinen: Kansanuskon yöpuoli

Suomalaisessa perinteessä ja kansanuskossa vilisee monenmoisia olentoja, joita pidetään pahoina, ilkikurisina ja kammottavina. Demoneita ja muita yöpuolen henkiä ja pahalaisia on kartettu kuin ruttoa, mutta joskus ne ovat myös olleet kansalaisten avuksi. Teoksessa esitellään näitä pohjoisen havumetsän kansaa riivanneita myyttisiä olentoja sekä vanhoja taikoja ja loitsuja.

Sirpa Pääkkönen: Karjala sydämessä

Jatkosodan jälkeen yli 400 000 karjalaista menetti kotinsa. Elämä alkoi tyhjästä uusilla kotipaikkakunnilla, sillä evakoilla oli mukanaan ainoastaan sydämiin kätketyt muistot. Kun karjalaiset kokoontuivat yhteen, he lauloivat, tapasivat sukulaisiaan ja heittäytyivät juttusille tuntemattomienkin kanssa. Karjalainen kulttuuriperintö säilyi. Teoksessa kymmenen karjalaistaustaista kertoo, mitä karjalaisuus heille merkitsee. Tarinat avaavat ikkunan omiin juuriin – karjalaisuus on elämänasenne, joka siirtyy sukupolvelta toiselle.

Hannele Nykänen: Ei minusta tarvitse välittää

Teos on totuudenmukainen kuvaus naisten päihderiippuvuudesta. Kyseessä on aihe, joka vielä 2020-luvullakin jätetään usein yhteiskunnallisessa keskustelussa vaille huomiota, vaikka se koskettaa lukuisia suomalaisia. Kirjan sivuilla haastatellaan naisia, jotka kertovat avoimesti ja perusteellisesti omasta kamppailustaan päihderiippuvuuden kanssa, ja kuinka lopulta toipuivat siitä. Teos on vahva kannanotto suomalaiseen päihdetyöhön ja osoitus siitä, että myös synkimmän tunnelin päässä häämöttää valonsäteet.

Jenny Kangasvuo: Bi- ja panseksuaalisuus

Bi- ja panseksuaalisuus ovat edelleen näkymättömiä ja niihin suhtaudutaan ennakkoluuloisesti niin valtakulttuurissa kuin myös sateenkaariyhteisön sisällä. Vastapainona näkymättömyydelle on kokemus vapaudesta rakastaa ja toteuttaa seksuaalisuutta omaehtoisesti. Teoksessa haasteltujen ihmisten kokemukset ja tutkittu tieto luovat kokonaisuuden, joka valottaa seksuaalisuuden moninaisuutta viihdyttävästi, mutta ammattitaitoisesti.

Luontoa rakastavan joulupakettiin

Niko Kettunen: Viikon eläimet

Mitä yhteistä on karibianseepialla ja keskustapoliitikolla? Tiedetoimittajan hauskat eläinpakinat esittelevät yli sata veikeää otusta maalta, mereltä ja ilmasta. Jo vuosia Helsingin Sanomien Tiede-sivuilla lukijoita ilahduttaneen palstan parhaat jutut on vihdoinkin saatu yksien kansien väliin.

Harri Virtanen: Trauma ja luonto – eli kuinka selviytyä ekoahdistuksesta

Maailmankatsomuksemme on muututtava, sillä ihmiskunnan hyvinvointi riippuu planeettamme hyvinvoinnista. Elämäntapamme on maapallon kannalta kestämätön ja tiedon aiheuttama trauma kalvaa meitä kuin hiljainen tulehdus. Mitä yksilö voi tehdä edistääkseen koko planeetan hyvinvointia? Terapeutti Harri Virtanen auttaa ymmärtämään ekoahdistusta ja teos tarjoaa myös avaimia sen käsittelyyn.

Lahja retkikaveriksi luonnossa liikkujalle

Ossi Määttä: Vaellusvarusteet

Perusteellinen vaellusopas, jossa kerrotaan, mitä vaellukselle kannattaa ottaa mukaan. Lisäksi teoksessa opastetaan varusteiden käytössä ja huollossa. Teos sopii niin erämaiden vaelluskonkarille kuin aloittelevallekin vaeltajalle. Asianmukaiset varusteet takaavat onnistuneen vaelluksen, jonka aikana luonnosta saa nauttia täysin rinnoin.

Jouni Laaksonen: Talviretkeilijän opas

Talvea on Suomessa noin puolet vuodesta. Sääolosuhteet eivät ole syy lopettaa retkeilyä – oikeastaan talvi on mitä mahtavinta aikaa luonnossa liikkumiseen. Talviretkeilijän tulee kuitenkin huomioida oikeanlainen pukeutuminen, ravinto ja välineet, jotta luonnossa liikkuminen ääriolosuhteissa on turvallista ja mukavaa. Teoksesta saa mainioita vinkkejä helppojen päivä- ja perheretkien toteuttamisesta aina vaativien, monipäiväisten talvivaellusten suorittamiseen.

Laadukkaita tietokirjoja historiasta innostuneelle

Vesa Sisättö: Huuhaa-Suomen historia

Suomen historiaan mahtuu monta yliluonnollisena pidettyä tapausta. Pudasjärven ufot ja 1990-luvun saatananpalvontapaniikki saavat kysymään, miksi haluamme uskoa näihin järjettömiltä kuulostaviin kehitelmiin. Skeptikko Vesa Sisättö esittelee teoksessa suomalaisia mysteerejä historiallisina ja laajaa kiinnostusta herättäneinä ilmiöinä.

Kalle Kallio: Ratajätkät

Teos kertoo radanrakentajista, jotka aloittivat rautatien rakentamisen Helsingin ja Hämeenlinnan välille kesällä 1857. Toiseen maailmansotaan mennessä ratatie kattoi jo lähes koko maan. Miten työmaa muuttui radan rakentamisen eri vaiheissa? Millaista työmaalta toiselle kulkeneiden jätkien elämä oli korpien keskellä? Ratajätkien tarinat kertovat, kuinka köyhästä suuriruhtinaskunnasta kasvoi moderni, itsenäinen Suomi.

Henna Karppinen-Kummunmäki: Sydänsurujen historia

Passion, yksi sana, jolla on monissa kielissä kaksi merkitystä: intohimo ja kärsimys. Mitä tulee rakkauteen, on molemmat tunteet olleet läsnä aikojen alusta saakka. Teoksen tuokiokuvat osoittavat, että alinomaa muuttuvassa maailmassa pysyvää on särkyneet sydämet.

James Suzman: Työn historia

Kansainvälinen bestseller kysyy, miksi työ tuntuu määrittelevän sen, keitä olemme ja miten käytämme aikaamme. Millainen olikaan maailma, jossa työ ei ollut yhteiskunnan tärkein asia? Suzmanin kiehtova pohdiskelu työn määritelmästä ja vaikutuksesta ihmisen elämään historian eri aikoina tarjoaa näkökulmia 2020-luvun ihmisen työelämäkäsityksiin.

Löysitkö näiden kirjojen joukosta hyvän lahjaidean? Verkkokaupassamme on joulukuun ajan avoinna kirja-aitta, jossa kirjamme ovat saatavilla -20 % etuhintaan loppiaiseen asti. Jos tilaat pakettisi viimeistään 15.12., ehtii se jouluaatoksi perille. Jouluaitan tarjoukset ovat voimassa myös pienessä kirjakauppa Tiedekirjassa Helsingin Snellmaninkadulla.