- This event has passed.
Helsingin Kirjamessut 2023
26.10.2023 – 29.10.2023
SKS on mukana Helsingin Kirjamessuilla! Tervetuloa Suomen suurimpaan kirjallisuustapahtumaan kuulemaan mielenkiintoista ohjelmaa ja tekemään messuhintaisia löytöjä osastollemme 6f50.
Helsingin Kirjamessut on syksyn kohokohta ja Suomen suurin kirjatapahtuma! Tule tapaamaan kiinnostavia kirjailijoita, seuraamaan ajankohtaisia keskusteluja, hankkimaan lukemista messuhintaan ja nauttimaan ainutlaatuisesta messutunnelmasta. Mukana yli 1000 esiintyjää Suomesta ja maailmalta. Kirjamessujen kanssa samaan aikaan järjestettävillä Viini & Ruoka -messuilla voi vierailla samalla pääsylipulla.
Tervetuloa kirjamessuosastollemme tekemään edullisia messulöytöjä ja tutustumaan syksyn uusiin kirjoihin!
Kirjamessutarjoukset löydät sunnuntaihin 29.10. asti myös verkkokaupastamme.
SKS:n kirjailijat Helsingin Kirjamessuilla
Tervetuloa kuuntelemaan kiinnostavaa ohjelmaa Helsingin Kirjamessuille! Kirjailijamme signeeraavat esiintymisten jälkeen teoksiaan osastollamme 6f50.
TORSTAI 26.10.
Salaliitot ympärilläni
klo 10.30–11.00, Kruununhaka-lava/Tiedetori
Salaliittouskomuksia selitetään usein harhaisuudella tai ajattelun laiskuudella. Salaliittoteorioita pidetään aivojen virhetoimintoina: niihin uskovien aivoissa täytyy olla jotain vikaa. Tutkimus kuitenkin osoittaa, että me kaikki olemme alttiita salaliittoteorioille. Aivomme eivät ole kiinnostuneita totuudesta, ainoastaan selviytymisestä. Loputtomasti saatavilla oleva tieto valeuutisineen ja trollauksineen asettaa aivoillemme haasteen, johon niiden on vaikea vastata. Aivotutkija Jukka Häkkistä haastattelee terveystoimittaja Heljä Salonen.
Aseveljien tulkit
klo 16.00–16.30, Suomenlinna-sali
Kansakuntien kohtalonhetkillä sujuva yhteistyö on suunnattoman tärkeää. Jatkosodan suomalais-saksalainen aseveljeys oli monikielinen sotilas-, viranomais- ja siviilikohtaamisten verkosto, jota pitivät koossa tulkkeina ja kääntäjinä toimineet kielitaitoiset sotilaat ja siviilit. Miten sodan olosuhteissa on hoidettu monikieliset keskustelut, ohjeistukset, määräykset ja raportoinnit? Keitä nämä aseveljeyden kääntäjät ja tulkit olivat? Miten he päätyivät tehtäviinsä, ja mitä ne sisälsivät? Pekka Kujamäkeä haastattelee Erkki Vettenniemi.
Uushenkisyys
klo 16.30–17.00, Kruununhaka-lava/Tiedetori
Vaihtoehtohoitoja, enkelihenkisyyttä, kanavointia… Yhä useammilla on kaipuu lumoon ja pyhän kokemiseen, vaikka yhteiskunta rationaalistuu ja maallistuu. Varsinkin nuoremmat sukupolvet hylkäävät valmiita vastauksia tarjoavat instituutiot ja identifioituvat etsijöiksi: he haluavat löytää oman tapansa harjoittaa henkisyyttä. Uskontotieteilijät Tiina Mahlamäki ja Minna Opas kertovat, minkälaisia suuntia ja ulottuvuuksia uushenkisyys on saanut Suomessa. Haastattelijana Paula Havaste.
Naiset musiikin marginaalissa
klo 18.30–19.30, Kruununhaka-lava/Tiedetori
Tuore tutkimus nostaa esiin unohduksiin jääneitä suomalaisia säveltäjänaisia, jotka ovat tulleet marginalisoiduiksi sukupuolensa takia. Samaan aikaan suomalainen musiikkimaailma on yhä miesvaltainen. Millaisia haasteita naiset ovat kohdanneet musiikintekijöinä 1800- ja 1900-luvuilla, ja mikä on tilanne nykypäivänä? Sonja Saarikosken haastateltavana ovat muusikkonaisia 1800-luvulta nykypäivään saakka tutkineet Saijaleena Rantanen ja Sävelten tyttäret -kirjan kirjoittajat Susanna Välimäki ja Nuppu Koivisto-Kaasik.
PERJANTAI 27.10.
Eläköön mies! – Enemmän terveitä vuosia
klo 10.30–11.00, Vallisaari-sali
Keski-iästä eteenpäin elintavoillamme on ratkaiseva merkitys terveyteemme ja hyvinvointiimme. Kuinka suorituskykyä voi vahvistaa ja sairauksien riskejä pienentää? Miten juurruttaa terveelliset valinnat arjen rutiineiksi? Hyvän elämän peruspilareita ovat uni, ravinto, liikunta, ihmissuhteet ja myönteisyys. Liikuntalääketieteen erikoislääkäri Jarmo Karpakka tarjoaa vertaistukea ja vinkkejä 50+ miehelle. Häntä haastattelee terveystoimittaja Heljä Salonen.
Humpuukia ja hulluutta
klo 11.00–11.30, Kruununhaka-lava/Tiedetori
Helsinkiläinen taidegalleria järjesti 1910-luvulla kolme näyttelyä, joissa esittäytyi sittemmin maailmankuuluja taiteilijoita. Teokset kuitenkin tyrmättiin, ja Suomen taide jäi vuosikymmeniksi muita jälkeen. Moni Helsingissä nähty taideteos on nykyisin maailman huippumuseoissa. Miksi uuden ja erilaisen taiteen hyväksyminen oli niin vaikeaa? Kuvataiteilija ja tutkija Jyrki Siukonen tarjoaa näkymän taiteeseen ja taidekeskusteluihin, joissa ei säästelty värejä tai värikkäitä ilmaisuja. Haastattelijana Anna Kortelainen.
Millaista on olla lemmikki?
klo 12.00–12.30, Kruununhaka-lava/Tiedetori
Tiedätkö, mitä koiran hännänheilutuksen suunta merkitsee? Onko kissa luonnostaan erakko? Osaatko tulkita lemmikkisi ilmeitä? Eläinten käyttäytymistieteen tohtori Helena Telkänranta kertoo ajantasaisen tieteelliseen tiedon pohjalta lemmikkien kokemusmaailmasta ja niiden käyttäytymiseen vaikuttavista syistä. Kun ymmärrämme, mitä lemmikkimme yrittää sanoa ja mistä sen käyttäytyminen kumpuaa, osaamme myös paremmin tarjota sille hyvän elämän.
Irti prokrastinaatiosta ja ideat todeksi
klo 12.30–13.00, Vallisaari-sali
Miksi asiat jäävät tekemättä ja ideat toteuttamatta? Kuinka voittaa aloittamisen vaikeus? Ilkka Hynnisen kirjan opeilla suunnittelet ja toteutat ideasi. Psykologi Minna Miaon Prokrastinaatio-teos auttaa voittamaan viheliäisen vitkuttelun. Terveystoimittaja Heljä Salonen haastattelee.
Suomalaiset Stalinin puhdistuksissa
klo 15.00–15.30, Kruununhaka-lava/Tiedetori
Stalinin valtakaudella Siperiaan, Kuolaan ja muihin kaukaisiin neuvostokolkkiin karkotettiin yli 100 000 raja-alueen ja Inkerin suomalaista. Suomesta sodan jälkeen palaavia inkeriläisiä kuljetettiin suljetuissa junissa Inkerin ohi karkotukseen, ja Suomen vastainen raja-alue puhdistettiin suomalaisista. Suomalaisten pitkään salatuista ja unohdetuista joukkokarkotuksista ja vainon, pelon ja pakkotyön vuosista puhutaan vihdoin. Anni Reuteria haastattelee Unto Hämäläinen.
Alkemian historia & Rituaalikirja – Etsijän opas & Salaiset symbolit – Avain esoterian maailmaan
klo 19.00–19.30, Esplanadi-lava
Norjan Alkemian historia vie matkalle muinaisesta Egyptistä keskiajan ruhtinaiden hoveihin ja August Strindbergin ateljeehen. Rannan Rituaalikirja – Etsijän opas kutsuu kohtaamaan ikiaikaisia rituaaleja modernisti. Symbolitutkija Väisänen on selvittänyt kirjassaan Salaiset Symbolit – Avain esoterian maailmaan, miten kelttien perintö elää skotlantilaisten kilteissä, mitä vankilatatuoinnit merkitsevät ja kuinka vapaamuurarit ovat kommunikoineet muulta yhteiskunnalta salaa. Kolmikkoa haastattelee Heidi Laaksonen.
LAUANTAI 28.10.
Kenen Kalevala? & Tinarinnat – Kalevalan naisten uudet tarinat
klo 11.00–11.30, Senaatintori-lava
Kenen Kalevala? Folklorea vai fakelorea? Onko Kalevala ryöstettyä kulttuuriperintöä? Saako Kalevalan päivää edes viettää? Juha Hurmeen ruumiinavaus kansalliseepokselle on jännityskertomus suomalaisessa kulttuurissa yhä vaikuttavien väkevien voimien alkuperästä.
Miltä tutut myytit kuulostaisivat, jos äänen saisivatkin Kalevalan naiset? Miten sammon kanssa kävi Louhen näkökulmasta? Miten tarinansa pukisi nykyajan Aino tai tulevaisuuden Marjatta? J. S. Meresmaan ja Anni Kuu Nupposen toimittamassa Tinarinnat-kokoelmassa 11 suomalaista kirjailijaa ja kuvittajaa kertoo oman tulkintansa Kalevalan naishahmosta. Uudet tulkinnat ja kuvat ravistelevat pölyyntyneitä mielikuvia.
Marko Suomen luotsaamassa keskustelussa pohditaan Kalevalan merkitystä suomalaiseen kulttuuriin, kirjallisuuteen ja yhteiskuntaan ennen ja nyt. Miksi Kalevalalla on väliä?
Myytit heräävät eloon
klo 13.30–14.00, Lonna-sali
Pasi Klemettinen tutkii pohjoisten kansojen karhu-myyttejä ja karhun paikkaa ihmisen mielenmaisemassa kirjassaan Karhu – Pohjoisten kansojen myyttejä. Miila Westin ammentaa muinaisesta itämerensuomalaisesta kansanperinteestä Myyttiset-sarjakuvaromaanissaan. Mitä annettavaa myyteillä on meille tänään? Mikko Toiviainen haastattelee.
Retkelle kansallismaisemaan ja villiin suoluontoon
klo 14.00–14.30, Vallisaari-sali
Oletko jo kolunnut kansallispuistot? Tutustu seuraavaksi johonkin Suomen 27 kansallismaisemasta tai lähde retkelle villiin suoluontoon. Tuomo Kesäläisen opas Kansallismaisemat tarjoaa retkeilijälle ja kotimaanmatkailijalle loputtomasti elämyksiä niin luonnon ihmeiden äärellä kuin vanhan Porvoon kaltaisissa rakennetuissa kulttuuriperintökohteissa. Kirjassaan Retki suolle Päivi Mattila ja Teemu Saloriutta kannustavat tutustumaan häkellyttävän monimuotoiseen suoluontoon, jota on Suomessa noin kolmannes maapinta-alasta. Joppe Ranta haastattelee.
Thomas Sandholm – Syntynyt viittomaan
klo 16.00–16.30, Lonna-sali
Thomas Sandholm viittoo Ylen tv-uutisia päivittäin sadoille tuhansille suomalaisille. Lapsuudessaan hän joutui välttelemään viittomakielen käyttöä, jottei joutuisi pilkan kohteeksi. Sandholmin kokemukset tiivistävät myös monen muun kuuron suvun tarinan. Virallisesti kuurot olivat Suomessa 1900-luvulla steriloimislain ulkopuolella, mutta käytäntö oli toinen. Sandholmin tarina on tarina sukupolvesta, josta osa ei ole saanut edes syntyä. Thomas Sandholmia ja Sami Koskea haastattelee Miguel Peltomaa. Ohjelman kielet ovat suomi ja suomalainen viittomakieli.
SUNNUNTAI 29.10.
Helsinki 1944 – Taistelu pääkaupungista
klo 12.30–13.00, Suomenlinna-sali
Miksi Neuvostoliiton suurhyökkäys epäonnistui ja Helsinki pelastui? Historiantutkija Ville Jalovaara on tutkinut sota-arkistoja ja selvittänyt, mitä Suomen kohtalonviikkoina tapahtui – niin vallan saleissa, pommisuojissa, yöhävittäjien tukikohdassa kuin yksittäisillä ilmatorjuntatykeillä. Haastattelijana Unto Hämäläinen.
Kirjailijamme ovat tavattavissa myös SKS:n osastolla (6f50). Tule jututtamaan ja pyydä signeeraus!