Tutustu syksyn 2024 kirjauutuuksiin!

Uusi kirjakatalogimme on ilmestynyt, tervetuloa tutustumaan kesän ja syksyn 2024 uutuuksiin!

Kirjasyksy 2024 tuo mukanaan monta kiinnostavaa uutuuskirjaa, kuten Minna Silverin teoksen Sinuhe egyptiläisen maailmasta, Samu Nyströmin kirjan suomalaisten vapaamuurareiden historiasta sekä Juha Hurmeen sammon salaisuuksiin johdattavan uutuuden. Kiehtovaa luettavaa tarjoavat myös Liisa Kasken kirjoittama ja Apila Pepitan kuvittama Antiikin jumalattaret sekä Liisa Väisäsen lumoava kirja jouluun liittyvien symbolien kulttuurihistoriasta. Luvassa on siis kiehtovia matkoja moniin mielenkiintoisiin teemoihin.

Alta löydät mielenkiintoisia poimintoja syksyn uutuuksien joukosta, koko kattaukseen, lukuvinkkeihin ja kirjailijahaastatteluihin pääset tutustumaan selaamalla uutta katalogiamme. Hyviä lukuhetkiä!


Sinuhe egyptiläisen maailma
Minna Silver

Suomalaiset ovat toistuvasti valinneet suosikkiromaanikseen Mika Waltarin vuonna 1945 ilmestyneen Sinuhe egyptiläisen. Waltari itse ei koskaan käynyt Egyptissä, mutta tunsi silti laajasti sen muinaista kulttuuria. Mistä kaikkialta hän ammensi tietonsa ja innoituksensa? Millainen maailma oli Sinuhen Egypti?

Lähi-idän historioitsija ja arkeologi Minna Silver luki Sinuhen ensimmäisen kerran 12-vuotiaana, ja sen innoittama tie on vienyt hänet myöhemmin kaivauksille niin Kreetalle kuin Israeliin ja Egyptiin. Nyt hän vie uudessa Sinuhe egyptiläisen maailma -kirjassaan myös lukijan samalle kiehtovalle matkalle Ekhnatonin ajan Egyptiin. Waltarin romaanin jalanjäljillä kulkeva teos ilmestyy syyskuussa.


Antiikin jumalattaret
Liisa Kaski
Kuvittanut Apila Pepita

Rakkauden jumalatar Afrodite, suuri metsästäjä Artemis, pimeän kuun jumalatar Hekate ja äiti maa Gaia…tunnetko kaikki antiikin maailman mahtavat jumalattaret?

Antiikin jumalattaret piirtää muotokuvat kolmestakymmenestä jumalattaresta vanhojen kreikankielisten alkuperäislähteiden pohjalta. Kiehtovat kertomukset herättävät jumalattarien hahmot eloon ja saavat pohtimaan niiden merkitystä. Kirja ilmestyy elokuussa.


Symbolimurhat
Liisa Väisänen

Pahamaineinen Zodiac Killer tappoi uhrinsa uuden- tai täydenkuun aikana, Saturnuksen loistaessa taivaalla. Moni pelätty sarjamurhaaja jätti jälkeensä kryptisiä viestejä tai yhdisti tekoonsa symbolisia ulottuvuuksia. Miksi he tekivät niin? Kuinka symbolit ja arvoitukset kietoutuvat murhaajan mieleen?

Taiteentutkija Liisa Väisänen lähestyy uudessa kirjassaan rituaalisurmien pimeää historiaa tarkastelemalla todellisia rikoksia symboleiden ja niihin liittyvän kulttuurihistorian näkökulmasta. Teoksen kirjoittaminen oli Väisäselle synkkä kokemus, jonka aikana hän näki paljon painajaisia. Symbolimurhat ilmestyy syyskuussa.


Tulitanssi
Jaana Kouri

Millaisia merkityksiä ja ulottuvuuksia on nykypäivänä harjoitettavalla samanismilla? Miksi samanismi vetoaa 2020-luvun ihmiseen?

Uskontotieteen dosentti ja samanismin tutkija Jaana Kourin Tulitanssi on sekä vahva henkilökohtainen kannanotto että katsaus nykysamanismiin Suomessa. Teos on samanismia itse harjoittavan Kourin voimakirja kaikille henkisestä tiestä tai ihmisen ja ympäristön välisestä suhteesta kiinnostuneille. Kirja ilmestyy syyskuussa.


Sampo
Juha Hurme

Mikä on totuus Sammosta? Juha Hurmeen uutuus sukeltaa sammon salaisuuden perässä syvälle itämerensuomalaisen mytologian salaperäisiin vesiin.

Itämerensuomalaiselle runoudelle sampo on ollut mystinen keskus ja ehtymätön energialähde, jonka alkuperästä ja merkityksestä on kiistelty vuosisatojen ajan. Juha Hurme kertoo uudessa kirjassaan sammon ja sen selittämisen suurenmoisen historian tarkasti ja oivaltavasti, ihmevärkin kivikautisia juuria myöten. Teos ilmestyy syyskuussa.


Pohjalaiset
Sirpa Pääkkönen

Pohjalaiset rakastavat maisemiaan: lakeuksilla ihmisellä on tilaa hengittää. Maa ja taivas kohtaavat kaukana horisontissa. Pohjalaisiin liitetty kuohahteleva veri ja uho ovat nykyisin korvautuneet yritteliäisyydellä ja pärjäämisen eetoksella. Mutta miten pohjalaiset juuret näkyvät tunnettujen suomalaisten arjessa?

Sirpa Pääkkösen teoksessa pohjalaisuuden merkityksestä itselleen kertovat kirjailija Antti Tuuri, laulaja Paula Koivuniemi, arkkipiispa Tapio Luoma, olympiavoittaja Juha Mieto, kuvataiteilija Soile Yli-Mäyry, näyttelijä Hannu-Pekka Björkman, kirjailija Taina Latvala sekä sarjakuvataiteilija Milla Paloniemi. Teos ilmestyy elokuussa.


Enemmän valoa
Samu Nyström

Vapaamuurareihin yhdistetään Suomessakin valtavasti erilaisia uskomuksia ja salaliittoteorioita. Veljeskunnan on uskottu olleen niin Viaporin antautumisen kuin koronan ja Suomen Nato-jäsenyyden takana. Mutta millainen historia vapaamuurareilla Suomessa todella on?

Enemmän valoa on ensimmäinen ulkopuolisen tutkijan suomalaisesta vapaamuurariudesta kirjoittama historiateos, joka perustuu veljeskunnan suljettuihin arkistoihin. Kirja ilmestyy elokuussa.


Paratiiseja rakentamassa
Teuvo Peltoniemi

Millainen voisi olla parempi maailma? Monet suomalaisten utopiakokeilut toteutettiin luonnonoloiltaan karuissa, syrjäisissä paikoissa, ja niiden rakentajien joukossa oli toinen toistaan eksentrisempiä persoonallisuuksia suurine haaveineen.

Paratiiseja rakentamassa kertoo 25 suomalaisen utopiayhteisön tarinan, 1700-luvulla maasta karkotettujen pietistien seikkailuista aina 1970-luvun kibbutsikokeiluun. Utopiayhteisöjen ajatus elää tänäkin päivänä suomalaisissa ekokylissä ja muissa omavaraisissa yhteisöissä. Teos ilmestyy elokuussa.


Kaikenkarvainen kapybara
Niko Kettunen

Miksi seepia ei koskaan saisi aikaan laturaivoa? Jos meritähti käyttäisi hattua, miten se puettaisiin? Miksi tähtikuonokontiainen olisi oivallinen hallitustunnustelija? Mikä esti iilimatoilmapuntarien maailmanvalloituksen? Kaikenkarvainen kapybara esittelee värikkään kattauksen luonnon pieniä ihmeitä ja ihmetyksiä.

Tiedetoimittaja Niko Kettusen ilahduttavat eläinpakinat ovat tuttuja Helsingin Sanomien Tiede-sivujen ”Viikon eläin” -palstalta. Teos ilmestyy syyskuussa.


Pitkät vaellukset
Jouni Laaksonen & Päivi Mattila

Oli unelmasi sitten hiihtoretki Lapin halki, pyöräily Suomen päästä päähän, melonta Vironlahdelta Tornioon tai vaikkapa Santiago de Compostelan vaellus Espanjassa, kokeneet retkeilijät Jouni Laaksonen ja Päivi Mattila auttavat tekemään haaveistasi totta.

Upeasti kuvitettu teos kertoo huikeista retkistä sekä Suomessa että ulkomailla. Lisäksi se antaa selkeät ohjeet matkan suunnitteluun ja toteutukseen sekä varustevalintoihin. Kirja ilmestyy elokuussa.


Symbolien joulu
Liisa Väisänen

Manteli puurossa, pakettinauhat, joulukellot ja kuusenkoristeet – mitä ne merkitsevät?

Liisa Väisäsen jouluinen kirja sukeltaa symbolien maailmaan ja tarjoaa näkökulman suomalaisen joulutradition kansainvälisiin juuriin. Teoksen voi ahmia yhdellä istumalla heti ensimmäisenä adventtisunnuntaina, mutta kirjan 25 lukua voi avata myös joulukalenterin tapaan – tutustumalla joka päivä yhteen symboliin tulee samalla tehneeksi kiehtovan ja taianomaisen matkan joulun kulttuurihistoriaan. Teos ilmestyy syyskuussa.