Stalinin valtakaudella Siperiaan, Kuolaan ja muihin kaukaisiin neuvostokolkkiin karkotettiin yli 100 000 raja-alueen ja Inkerin suomalaista. Anni Reuterin teos Suomalaiset Stalinin puhdistuksissa on inhimillinen ja järkyttävä kuvaus karkotettujen ja vainottujen suomalaisten kohtaloista. Samalla teos on myös Reuterin oma sukutarina.
1930- ja 1940-luvuilla Siperiaan, Kuolaan ja muihin kaukaisiin neuvostokolkkiin karkotettiin yli 100 000 raja-alueen ja Inkerin suomalaista. Suomen vastainen raja-alue puhdistettiin; punasuomalaiset, inkeriläiset, loikkarit ja amerikansuomalaiset joutuivat kaikki vuorollaan Stalinin puhdistusten kohteeksi.
– Ensin 1930-luvulla arviolta 45 000 inkerinsuomalaista karkotettiin Inkerinmaalta eri puolille Neuvostoliittoa. Myöhemmin kaikki Leningradin piiritykseen joutuneet suomalaiset, arviolta 29 000, pakkosiirrettiin. Kolmannella karkotuskerralla 56 000 Suomesta palaavaa inkeriläistä kuljetettiin karkotuksen oloihin Keski-Venäjälle. Kun lasken suurimmat joukkokarkotukset yhteen, karkotusten lukumäärä nousee jopa 130 000 karkotukseen vuodesta 1930 vuoteen 1945, Reuter summaa.
Uraauurtava teos tuo esille suomalaisten pitkään salatut ja unohdetut joukkokarkotukset ja vainon, pelon ja pakkotyön vuodet. Poliittinen terrori oli totaalista: elinkelvottomissa karkotuspaikoissa moni menehtyi kylmään, nälkään, tartuntatauteihin ja uuvuttavaan pakkotyöhön. Lisäksi karkotettu ihminen saatettiin myöhemmin karkottaa uudestaan, lähettää työarmeijaan, vangita tai teloittaa. Samat ihmiset joutuivat useiden eri sortotoimien kohteiksi. Lisäksi suomalaisten kuolemantuomiot ja kiduttaminen oli hyvin yleisiä.
– Viimeaikoina julkisuudessa olleet luvut terrorissa teloitetuista suomalaisista ovat pitäneet sisällään vain suomalaisia siirtolaisia, kuten loikkareita. Kun lukuun sisällytetään inkerinsuomalaiset ja muut vanhat suomalaisvähemmistöt niin surmattujen määrä nousee yli 20 000 teloitettuun, Anni Reuter huomauttaa.
– Venäjällä Stalin muistetaan toisen maailmansodan voittajana ja maan teollistajana. Stalinin vainoista ei täysin vaieta, mutta niitä vähätellään ja kaunistellaan. Nyt poliittisten vainojen uhrien muistaminen on yhä vaarallisempaa. Nobel-palkittu uhrien kohtaloita tutkinut ja muistoa ylläpitänyt Memorial-järjestö on kielletty, ja uhrien muistaminen on entistä enemmän rohkeiden ihmisten ja sukujen harteilla. Ukrainan sodan myötä poliittiset vangit ovat tehneet paluun, ja valehtelu ja ihmisoikeuksien polkeminen ovat jälleen arkipäivää. Historia näyttää toistavan ikävällä tavalla itseään, Reuter sanoo.
VTT Anni Reuter on historiantutkija, jonka oma isoisä pelastui täpärästi vainoilta. Isoisän perhe karkotettiin Siperiaan – isä ja veli katosivat Gulagiin. Suvun karu tarina teki Reuterista tutkijan. Vasta oman väitöstutkimuksen yhteydessä hänelle selvisi, että sukulaiset teloitettiin pian vanginnan jälkeen vuonna 1938.
Reuter väitteli tammikuussa 2023 inkerinsuomalaisten kohtalosta. Väitöskirja Inkerinsuomalaisten karkotus, hajaannus ja vastarinta Stalinin ajan Neuvostoliitossa aikalaiskirjeiden ja muistitiedon valossa on luettavissa sähköisesti >>
Anni Reuter
Suomalaiset Stalinin puhdistuksissa
ISBN 978-951-858-491-2
Sidottu, 396 sivua
SKS Kirjat 2023
Tilaa teos verkkokaupastamme >>