Miksi uskomme salaliittoteorioihin, kysyy aivotutkija Jukka Häkkinen uutuuskirjassaan Salaliitot ympärilläni

Miksi ihmiset uskovat salaliittoihin? Voiko salaliittouskomuksilta välttyä? Ovatko kaikki salaliittoteoreetikot samanlaisia? Aivotutkija Jukka Häkkinen selittää kirjassaan Salaliitot ympärilläni – Miksi totuus ei kiinnosta aivojamme? mihin salaliittoteoriat aivojen toiminnan näkökulmasta perustuvat.

Salaliittouskomuksia selitetään usein harhaisuudella tai ajattelun laiskuudella. Salaliittoteorioita pidetään aivojen virhetoimintoina: salaliittohörhöjen aivoissa täytyy olla jotain vikaa. Tutkimus kuitenkin osoittaa, että me kaikki olemme alttiita salaliittouskomuksille. Meistä jokaisella on salaliittoaivot, jotka ovat aina valmiina omaksumaan tarjolle tulevan salaliittoteorian.

Uudessa kirjassaan Salaliitot ympärilläni – Miksi totuus ei kiinnosta aivojamme? aivotutkija Jukka Häkkinen selittää, mihin salaliittoteoriat aivojen näkökulmasta perustuvat.

– Meillä kaikilla on metsästäjä-keräilijän aivot, joiden täytyy kyetä toimimaan nopeasti muuttuvassa ympäristössä. Aivoille on tärkeää hahmottaa ympäröivä sosiaalinen todellisuus tarkasti ja pitää toimintakykyä yllä. Näiden aivojen tavoitteiden vuoksi kaikki ihmiset ovat hiukan yliherkkiä hahmottamaan ympäristöstään salaliittoja. Tämä luontainen herkkyys saattaa ylikorostua, jos tapahtuu järkyttävä onnettomuus tai henkilö kokee ympäröivän maailman uhkaavana, Häkkinen kertoo.

Nopeuden ja tarkkuuden rajalla tasapainoilevat aivot auttavat siis selviytymään mitä erilaisimmista tilanteista, mutta samalla ne altistavat salaliittouskomuksille. Tapahtumien nopeassa virrassa luoviessa on niin tärkeää huomata tärkeät asiat ajallaan, että pieni arkipäivän harhaisuus ei haittaa. Aivot eivät ole kiinnostuneita totuudesta vaan selviytymisestä.

– Meillä kaikilla on alttius uskoa salaliittoteorioihin, koska salaliittouskomuksille altistavat mekanismit ovat kiinteä osa aivojen toimintaa. Itse asiassa nämä mekanismit ovat meille niin tärkeitä, että salaliittouskomukset ovat oikeastaan välttämätön seuraus aivojen tavasta hahmottaa todellisuutta.

Kolme yllättävää faktaa aivoistamme:

  • Aivoille mielenrauha on tärkeämpi kuin totuus
  • Aivot eivät tee parhaita mahdollisia päätöksiä, vaan riittävän hyviä päätöksiä nopeasti
  • Salaliittoteoriat eivät johdu siitä, että aivot toimivat huonosti vaan siitä, että aivot toimivat hyvin

PsT, dosentti Jukka Häkkinen työskentelee yliopistotutkijana Helsingin yliopiston Lääketieteellisen tiedekunnan Psykologian ja logopedian osastolla. Salaliitot ympärilläni on hänen kolmas tietokirjansa.

Jukka Häkkinen
Salaliitot ympärilläni – Miksi totuus ei kiinnosta aivojamme?
ISBN 978-951-858-484-4
Nidottu, 272 sivua
SKS Kirjat 2023

Tilaa teos verkkokaupastamme >>