Ainolan, Halosenniemen ja Suvirannan naapurissa, Tuusulanjärven taiteilijayhteisön keskellä sijaitsee Kallio-Kuninkala, Paloheimojen kesäpaikasta Taideyliopiston toimipisteeksi muotoutunut kulttuurin kohtaamispaikka. Tilan tarina on nyt koottu kirjaksi.
Kallio-Kuninkalan tila Järvenpäässä on erityinen osa Tuusulanjärven kuulua taiteilijayhteisöä. Paloheimon perheen kesäpaikasta muodostui 1900-luvulla silta liikemieselämän ja taiteen välille, kun perhe vietti aikaa Sibeliusten, Halosten, Järnefeltien ja muiden lähistöllä asuvien taiteilijasukujen kanssa. Suomenmielisiä naapuruksia yhdisti rakkaus taiteeseen, ja nuoriso kokoontui yhteen kesäisillä kokkovalkeilla, teatteriharrastuksiin ja kotikonsertteihin. Paloheimojen pojista kolme vei vihille taiteilijoiden tyttären.
– Kallio-Kuninkalan tilan vuoteen 1986 saakka omistaneen konsuli Yrjö Paloheimon hartain toive oli, että tämä liekki pysyy yllä ja Kuninkalan mäki elävänä. Että monenlaisia vaiheita kokeneella tilalla tapahtuisi jatkossakin asioita, jotka liittyvät uudistumiskykyyn, rohkeuteen ja luovuuteen, etenkin musiikkiin. Siksi oli suuri onni, että Sibelius-Akatemia ja Kallio-Kuninkala löysivät toisensa vähän ennen Yrjön kuolemaa, toteavat Leonora ja Yrjö Paloheimon säätiön hallituksen puheenjohtaja Lauri Paloheimo, varapuheenjohtaja Martti Paloheimo ja hallituksen jäsen Kirsti Paloheimo.
Leonora ja Yrjö Paloheimon lahjoitusten ansiosta Kallio-Kuninkala toimii nykyisin Taideyliopiston Järvenpään toimipisteenä. Sibelius-Akatemian opiskelijoiden sekä vuosittaisen Meidän Festivaalin käytössä Kuninkalan mäki soi ja sykkii elämää ympäri vuoden. Ulla Paavilainen ja Suna Vuori ovat koonneet tilan ja suvun monipuoliset vaiheet kirjaksi. SKS Kirjat julkaisee Kallio-Kuninkala – Paloheimojen kodista taiteen pihapiiriksi -kirjan yhteistyössä Leonora ja Yrjö Paloheimon säätiön kanssa säätiön 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.
– Suvulle ja etenkin meille Leonora ja Yrjö Paloheimon säätiön jäsenille on ensiarvoisen tärkeää ja jatkuva ilon aihe, että voimme tarjota nyttemmin koko Taideyliopistolle mahdollisuuden käyttää Kuninkalaa opetuksessaan. Kun Leonora ja Yrjö Paloheimon säätiö 50 vuotta sitten perustettiin, tavoitteena oli pitää Kallio-Kuninkalan tila pystyssä seuraavat puoli vuosisataa. Nyt uskallamme katsoa luottavaisesti eteenpäin, seuraaviin 50 vuoteen ja niiden ylitsekin. Yhteen kokoontumisen, yhdessä tekemisen ja yhteisten, arvokkaaksi koettujen asioiden jakaminen on parasta mitä Paloheimojen perinnöllä voidaan saada aikaan.
Ulla Paavilainen ja Suna Vuori
Kallio-Kuninkala – Paloheimojen kodista taiteen pihapiiriksi
ISBN 978-951-858-265-9
Sidottu, 200 sivua
SKS Kirjat 2023