Pitkät vaellukset on kirja kaikille niille, jotka haaveilevat elämää muuttavasta seikkailusta Suomessa tai maailmalla

Kokeneet vaeltajat Jouni Laaksonen ja Päivi Mattila kirjoittivat teoksen, joka vie lukijan kuukausien pituisille huikeille seikkailuille ulkomaiden vuoristoihin ja Suomen erämaihin.

Millaista olisi vaeltaa Yhdysvaltojen poikki Pacific Crest Trailia seuraten tai patikoida Santiago de Compostelan pyhiinvaellusreitti? Vai lähtisitkö kenties hiihtovaellukselle Lapin poikki, melomaan Suomenlahdelta Tornioon tai pyöräilemään Helsingistä Välimerelle?

Pitkä vaellus vie kulkijan toiseen maailmaan. Viikonpäivät ja arkiset kiireet menettävät merkityksensä, uutisten ja sosiaalisen median sijaan vaeltaja seuraa säätilaa ja sitä, miten maasto muuttuu matkan edetessä. Elämä muuttuu alkukantaisemmaksi ja aidommaksi – ulkona olemisesta tulee normaalia, sisällä käymisestä erikoista. Kävellen, meloen tai hiihtäen vaeltava liikkuu ihmisen kokoista vauhtia, mikä antaa aikaa sekä luonnon tarkkailulle että omiin ajatuksiin uppoutumiselle.

Kungsleden Ruotsissa

Pitkä kuukauden tai useamman kestävä vaellus on monen suuri haave, mutta miten sellaista retkeä kannattaa alkaa suunnittelemaan ja miten se toteutetaan onnistuneesti? Jouni Laaksosen ja Päivi Mattilan kirjoittama ensimmäinen suomalainen aiheesta kertova opaskirja antaa tähän selkeät ohjeet. Millaisia pitkiä retkeilyreittejä maailmalta löytyy ja minne Suomen erämaissa kannattaisi suunnata?

“Maailmalla jotkut asiat ovat helpompia, toiset vaikeampia kuin meillä kotimaassa. Kun esimerkiksi patikoin Kaliforniassa Pacific Crest Traililla, kuumimpina hellepäivinä aavikolla piti kantaa kerralla 7 litraa vettä. Toisaalta sain nukkua lähes koko kesän ilman telttaa, tähtitaivaan alla”, Mattila sanoo.

Pacific Crest Trail (PCT), USA

Läheltäkin löytyy unohdettuja aarteita. “Suomessa pitkän vaelluksen pohjaksi on tarjolla Pohjois-Karjalasta Lappiin johdattava UKK-reitti sekä Itärajan retkeilyreittien ketju. Toisaalta Lapin poluttomia erämaita ketjuttamalla voi tehdä aivan mahtavan pitkän vaelluksen”, Laaksonen hehkuttaa.

Laaksosen ja Mattilan Pitkät vaellukset -kirja on myös täynnä kiehtovia tarinoita, joissa kerrotaan suomalaisten toteuttamista huikeista vaelluksista kotimaassa ja maailmalla. Teoksen laajoissa henkilöhaastatteluissa konkarit kertovat muun muassa siitä, mitä oppivat itsestään ja luonnosta matkan aikana.

Kaldoaivin erämaa-aluetta

Unelmoimaan kannustavien tarinoiden ja reittiesittelyjen lisäksi teos sisältää paljon käytännön vinkkejä mm. vaeltajan varustevalinnoista, ruokahuollosta ja telttailusta sekä siitä, mitä ulkomailla vaeltaessa kannattaa erityisesti ottaa huomioon.

“Olen vaikuttunut siitä, miten avuliaita ihmisiä olen saanut kohdata vaelluksillani. Samaa korostivat lähes kaikki kirjaan haastattelemani pitkänmatkanretkeilijät, retkikohteesta riippumatta”, Päivi Mattila toteaa.

Retkeilytoimittaja Päivi Mattila on tehnyt useita superpitkiä vaelluksia niin Suomessa kuin ulkomailla. Jouni Laaksonen on palkittu tietokirjailija ja eräopas, joka on kirjoittanut retkeilystä yli 20 vuotta.


Pitkät vaellukset
Jouni Laaksonen ja Päivi Mattila
240 sivua
ISBN 978-951-858-475-2
SKS Kirjat

Kirja ilmestyy heinäkuussa 2024.

Tilaa verkkokaupasta