Perkeleitä ja enkeleitä on Vuoden 2022 sukukirja

Antti Pirisen teos Perkeleitä ja enkeleitä – Ahlqvistien maailmat on valittu Vuoden 2022 sukukirjaksi. Palkinto myönnettiin 25.3.2023 Suomen Sukututkimusseuran Suku 2023 -tapahtumassa Oulussa.

Suomen Sukututkimusseura valitsee vuosittain Vuoden sukukirjan. Kilpailu järjestettiin nyt 33. kerran, ja palkintoraatiin kuuluivat Riikka Piironen (puheenjohtaja), Arto Astikainen, Kim Calonius sekä Kyösti Pärssinen.

Nyt palkitussa teoksessaan Pirinen kertoo sukunsa tarinan ja avaa ihanteiden taakse kätkeytyvää arkitodellisuutta. Maria Augustina Ahlqvistin ja hänen neljän aviottoman poikansa elämät avaavat värikkään näkymän 1800-luvun Suomeen ja suomenkielisen sivistyksen syntyvaiheisiin. Sukutarina laajenee savolaispiikojen maailmasta yliopiston saleihin, ja veljesten kohtaloiden lomassa kulkee vahvojen naisten tarina. Ahlqvistin suvun naisten kautta teos valottaa vähän tunnettua naishistoriaa sekä kansan että säätyläisten näkökulmasta.

Ote palkintoperusteista:

“Teoksesta Perkeleitä ja enkeleitä – Ahlqvistien maailmat ei löydy heikkoja kohtia. Kirja on kieleltään, tutkimukselliselta otteeltaan, rakenteeltaan, taitoltaan sekä painatukseltaan korkean ammattitaidon osoitus. Antti Pirinen kuvailee humoristisesti tutkimuksensa lähtökohtia: suvun suurimmat saavutukset ovat olleet Seitsemän veljeksen teilaaminen sekä säveltäjä Toivo Kuulan murha 1918. Näistä lähtökohdista kirjoittaja maalaa rikkaan kuvan 1800-luvun suomalaisesta yhteiskunnasta sellaisesta näkökulmasta, jota ei aiemmin juuri ole käytetty.”

Raati korostaa, ettei suku- ja henkilöhistoria ole pelkästään sankareita ja onnistujia, vaan myös epäonnistujia ja väärinymmärrettyjä, hiljaisia työmuurahaisia, pyykkäreitä ja piikoja. Aviottomista äideistä ja heidän lapsistaan ei ole juuri sukukirjoja tehty.

— Vahvoista, eteenpäin jaksavista ja samalla turvattomassa asemassa olevista naisista ei ole ollut isojen sukujen kantaäideiksi eikä sankaritarinoiden aiheeksi. Nyt heidät on otettu huomioon, raadin puheenjohtaja Riikka Piironen arvioi.

Antti Pirinen
Perkeleitä ja enkeleitä – Ahlqvistien maailmat
ISBN 978-951-858-358-8
SKS Kirjat 2022